NOVA KRIZA

Bošnjački ministri nisu došli na sjednicu, HNŽ opet bez zapovjednika policije?

'vlada_HNZ'
Foto: ''
08.03.2014.
u 11:12

Oni koji blokiraju imenovanje ravnatelja policije morat će nositi i odgovornost koja ide uz jednu takvu odluku

Jučer zakazana izvanredna sjednica Vlade HNŽ-a održana je bez bošnjačkih ministara. Jedina točka na dnevnom redu bila je odluka Neovisnog povjerenstva za odabir i reviziju Skupštine HNŽ o prijedlogu za imenovanje županijskog ravnatelja policije. Ovo pitanje je problem već skoro godinu dana i osnovni je razlog blokade rada Vlade HNŽ-a.

Pitanje odgovornosti

- Oni koji blokiraju imenovanje ravnatelja policije morat će nositi i odgovornost koja ide uz jednu takvu odluku. Svi znamo što su posljedice bile prije mjesec dana kada su huligani rušili Mostar, a policija HNŽ-a bila bez ravnatelja. Posljedice ovakve odluke mogle bi biti velike - rekao je jučer nakon sjednice predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić. Mandat od mjesec dana v.d. ravnatelja policije Draganu Brkiću istječe u ponedjeljak, 10. ožujka. ‘’Nakon toga, ili imamo novog ravnatelja policije ili imamo, sukladno pravilniku, osobu koja u slučaju nepostojanja ravnatelja policije mijenja ravnatelja policije, a to je opet upravo gospodin Brkić’’, kazao je Lasić. On je kazao kako će uputiti dopis Neovisnom povjerenstvu u kojem će tražiti da se konačno izabere ravnatelj policije na mandatno razdoblje od četiri godine jer, kako je kazao, više se nema što pričati koliko je to bitno u trenutnoj situaciji.

Različiti kriteriji

- Dok bošnjačke stranke zahtijevaju da novi ravnatelj bude isključivo Bošnjak, što im je i jedini kriteriji, nama je samo važno da ta osoba bude stručna i da se izabere najbolji kandidat. Prema ocjeni Neovisnog povjerenstva, to je Dragan Brkić. Ako je nacionalnost jedini razlog zašto trebamo odbaciti ovaj prijedlog, onda ne znam zašto se to tijelo uopće zove Neovisno povjerenstvo - izjavio je jučer Lasić za Večernji list. V.d. ravnatelja policije Dragan Brkić imenovan je na tu dužnost 8. veljače, a imenovanje je uslijedio dan nakon nasilnih nereda u Mostaru. Ako se ravnatelj policije ne izabere u predviđenom roku, posljedice po stanje u HNŽ-u bi mogle biti katastrofalne. Samo je pitanje trebaju li u županiji opet gorjeti zgrade kako bi netko vidio koliko je važno imati uspostavljen zapovjedni lanac u policiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?