Neslužbena predizborna kampanja uvelike traje

Bošnjačke stranke već u kampanji, a glavna tema obračun s Hrvatima

izbori u bih
Armin Durgut/Pixsell
29.08.2022.
u 21:50

Na bošnjačkoj političkoj sceni već mjesecima traje rovovska borba za naklonost birača. Stranke i kandidati međusobno se optužuju za kriminal, nacionalnu izdaju i nesposobnost, a u sve su čak uvukli i Islamsku zajednicu

Predizborna kampanja službeno počinje ovoga tjedna, ali ona neslužbena traje već mjesecima, a neki će reći i godinama. Potpuno neuobičajeno za normalne demokratske države, u BiH je jedna od glavnih tema kampanje Izborni zakon, piše Večernji list BiH.

Razlog je jednostavan. Domaći političari nisu navrijeme riješili taj problem i zato se to pred same izbore mora uraditi. Kako stvari stoje, jedina je opcija nametanje odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice jer ne postoji ni minimum volje da domaći političari uđu u novi krug pregovora o toj temi.

Međusobne optužbe

Zato je izborna reforma pogodan materijal za predizbornu kampanju u koju su najdublje ušle stranke iz Sarajeva. Na bošnjačkoj političkoj sceni već mjesecima traje rovovska borba za naklonost birača. Stranke i kandidati međusobno se optužuju za kriminal, nacionalnu izdaju i nesposobnost, a u sve su čak uvukli i Islamsku zajednicu. Udara se ispod pojasa jer je istinski velika gužva na ovom dijelu političkog spektra BiH.

No, osim što se međusobno optužuju, bošnjačke stranke značajnu energiju, izrazito negativnu, usmjeravaju prema Hrvatima i predstavnicima međunarodne zajednice. I jedne i druge zasipaju uvredama i optužbama za aparthejd, rušenje države i još mnogo toga. Za to se koriste i skupovi koji već mjesecima izgledaju i imaju poruke kao da su predizborni iako službena kampanja nije počela, a ona preuranjena je zabranjena. Gotovo svakodnevno vodeće bošnjačke stranke održavaju tribine i druge promidžbene skupove diljem BiH kao da je predizborna kampanja u završnici.

No, Središnje izborno povjerenstvo ne vidi ili ne želi vidjeti takve stvari, a nema ni opomena i kazni. Da se vodi prava kampanja, vidi se to i po aktivnostima na društvenim mrežama koje su zatrpane stranačkom promocijom. Za razliku od Federacije BiH, znatno je mirnije na srpskoj i hrvatskoj političkoj sceni. Stranke u Republici Srpskoj krenule su s predizbornim aktivnostima i jasno je da se u prvi plan ističu pojedini kandidati. To se posebno odnosi na one koji pretendiraju na mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS-a.

Teme se uglavnom tiču ekonomskih i socijalnih problema, ali ne manjka ni rasprava o tome tko bolje štiti nacionalne i entitetske interese. Entitetska vlast koristi ovo razdoblje kako bi pokrenula nove investicijske projekte ili okončala ranije započete. Iako optužuju vlast da tako zloupotrebljava javne resurse u kampanji, oporbene stranke rade isto u lokalnim zajednicama gdje su na vlasti. Intenziviranje kampanje u RS-u očekuje se već od ovoga tjedna, uz početak predizborne kampanje. Može se reći kako su kandidati proteklih dana i tjedana vodili i pojedinačne kampanje gdje su god bili promovirajući svoje programe, dajući izjave za medije...

Hrvatske stranke

Što se tiče hrvatskih stranaka, one su svakako najviše zainteresirane za izmjene Izbornog zakona BiH jer o tome ne ovisi njihov izborni rezultat, nego mogućnost da uopće participiraju u raspodjeli vlasti. Zato je i predizborna aktivnost većine hrvatskih stranaka u svojevrsnom zaostatku za Srbima, a posebno za Bošnjacima.

Nažalost, Hrvati upravo zbog nakaradnih izbornih pravila nemaju mogućnost pluralizacije. Bez obzira na to kakvu odluku donio visoki predstavnik, na ovim će se izborima ponovno morati ići na zajedništvo, pa će i kampanja biti fokusirana na animiranje Hrvata da iziđu na izbore. Hrvatske stranke čekaju i početak službene kampanje za pravu prezentaciju programa i skupove na kojima će se obraćati svojim biračima.

Pravu političku utakmicu među hrvatskim strankama možemo očekivati tek na nekim sljedećim izborima. Iznimka su svakako većinski hrvatske županije gdje još ima prostora za međustranačku borbu programima. Službeno predizborna kampanja počinje 2. rujna i traje 30 dana. To je vrijeme u kojem će stranke i koalicije moći objavljivati i plaćene oglase te provoditi druge aktivnosti na pridobivanju birača. Opći izbori održavaju se 2. listopada iako je upitna njihova provedba, prije svega zbog neprovedbe presude u slučaju “Ljubić”. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije