Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bošnjačka politika dominacije nad Hrvatima posljedično vodi k podjeli države

29. siječnja 2018. u 07:00 3 komentara 1436 prikaza

Vijeće Europe nedavno je poručilo - BiH će doslovno biti u blokadi ako se ne izmijeni Izborni zakon po presudi Ustavnoga suda koja se tiče presude po apelaciji Bože Ljubića. Uz to, kao glavni demokratski deficit ocijenjeno je neprovođenje presude Sejdić-Finci.

Kako komentirate činjenicu da je najveći dio javnosti u Sarajevu uglavnom ponovno ignorirao jedan međunarodni dokument, Rezoluciju Vijeća Europe?

- Ništa nova. Bošnjačko političko Sarajevo, misleći pritom na politički, medijski i intelektualni mainstream, ignoriralo je sve međunarodne dokumente od prve rezolucije Europskog parlamenta, kada je od svih bošnjačkih zastupnika odbijena moja inicijativa da se Parlament BiH, a preko njega i javnost u Bosni i Hercegovini, upozna sa zaključcima Europskog parlamenta. Zašto? Samo zato što je u jednoj točki pisalo da je Bosni i Hercegovini nužna ustavna reforma koja podrazumijeva uspostavu BiH na načelima federalizma i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana. Ignorirani su svi redom dokumenti koji pozivaju na isto, uključujući i presudu Ustavnog suda BiH glede izbora za Dom naroda Federacije BiH. Zabrinjavajuće je da se time zapravo ignorira osnovni problem Bosne i Hercegovine koji, ako se ne riješi u skladu s ustavnim načelima Daytona i preporukama međunarodnih rezolucija, prijeti stabilnosti i samoj opstojnosti Bosne i Hercegovine.


Gospodine Ljubiću, kako sam razumio, u suštini tvrdite da bošnjačke stranke ne odustaju od pokušaja dominacije i majorizacije Hrvata u BiH. Što je cilj takve politike?

- Ovakva politika većine bošnjačkih političkih stranaka otkriva duboko nepovjerenje u Bosnu i Hercegovinu kao državu. Čini se, i sve je više argumenata koji to potvrđuju, da bošnjačke političke elite prihvaćaju Bosnu i Hercegovinu tek kao ime, odnosno zbroj ili okvir za dva podržavljena entiteta, kao kvazi konfederacija sve dotle dok ostvaruju dominaciju u Federaciji. Tragično je da ne vide da ova politika zakonomjerno vodi prema nestabilnosti i disoluciji države...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

  • brodarevac:

    U četiri kantona gdje je hrvatska vaćina nema jednakosti sa sotala dva naroda po pitanju jezika konstitutivnosti naroda pisma latinica ćerilica. Lijepo bi bilo da Božo nešto i o tome kaže a ne samo da razgorači oči ko da će nekog da proguta.

  • zozon:

    Ma ja, samo Bog i Hrvati uz nebeski narod. Ukinuti nacionalne stranke pa ces vidjeti ravnopravnosti. Imate dvije hrvatske stranke od kojih jedna smatra hrvate samo u Hercegovini i koja tezi da se Hrvati iz sredisnje Bosne presele u Hercgovinu ... prikaži još! koja bi bila neki entitet bar u ekonomskom smislu i izvlacila novac iz drzave.

  • Deleted user:

    e moj bozo, kad je prilika bila da se neke stvari rijese (travanjski paket") aktivno ste ga rusili ti i ekipa 1990. da je to proslo nebi o ovome sad pricali. a ovako sad prdis iz zagreba da se cuje ... prikaži još! do sarajeva. kome vise pricas pricu...