BRUTALNO DEVASTIRANJE

Bošnjaci uništavaju hrvatsku imovinu, izvlače kameni ugljen

kakanj
Frano Matić
06.11.2013.
u 10:25

Od posječenih stabala s hrvatskih njiva prave potporne zidove na iskopinama ugljena

Već su prvi podaci nedavnog popisa stanovništva u BiH pokazali kako je u općini Kakanj ostala živjeti tek četvrtina od prijeratnog broja Hrvata, a što je u brojkama otprilike četiri tisuće od prijeratnih šesnaest tisuća Hrvata.

Opustošena ognjišta

Nažalost, i ono malo Hrvata što je ostalo u Kaknju ili pak oni koji imaju nakanu vratiti se na svoja, najvećim dijelom zapaljena i opustošena ognjišta, u zadnje se vrijeme susreću s teškim i zaista nevjerojatnim situacijama u kojima se brutalno uništava i ono što je do sada ostalo koliko-toliko netaknuto, a to su zemlja, voda i drvo. Tako su Hrvati iz sela Juke i Govedovići u kakanjskoj općini u šoku kada su vidjeli što im je urađeno na prijeratnim imanjima. Situacija u ova dva hrvatska sela nažalost najbolji govori o tome kako se brutalno uništava hrvatska imovina u općini Kakanj pa ogorčeni Hrvati pozivaju domaće i međunarodne institucije da im pomognu kako bi se zaustavila sva ta brutalnost. Bošnjaci iz susjednih sela već neko vrijeme na zemlji Hrvata u selima Juke i Govedovići kopaju brojne jame i tako izvlače kameni ugljen koji onda odvoze kamionima, a sav otpad prosto odlažu u tim hrvatskim selima i tako demoliraju sve pred sobom.

Hrvati ostali zatečeni

Brojne njive i imanja kakanjskih Hrvata u tim selima su na ovaj način prosto devastirani, a još veći šok izaziva podatak da se u toj prljavoj raboti sječe i lomi sve što im se nađe na putu. “Ostali smo bez teksta kada smo vidjeli da su nam potkopali i presjekli vodovodne cijevi i jedan stari bunar koji nikada u povijesti sela nije presušio. Sve su to sada razbili i prokopali kako bi im bilo lakše doći do ugljena i onda ga opet preko naše zemlje odvoziti gdje požele. Ma, posjekli su skoro i sve voćke u njivama i od tih stabala su pravili sebi nekakve potporne zidove i zaštite pri eksploataciji ugljena. I otpadni materijal skladište na privatnom zemljištu. Znači, prerovili su nam zemlju i do kraja je uništavaju te sjeku i uništavaju sve voćke, šumu, vodovodne instalacije... Pa to je sramota što se sve radi i nitko da to spriječi. Pozivamo sve pravne i političke strukture da zaštite imovinu protjeranih, ali i onih Hrvata koji su ostali živjeti u Kaknju”, žali nam se jedan od Hrvata iz sela Govedovići kod Kaknja koji je i ovih dana mogao samo nijemo promatrati sve te posljedice brutalnog uništavanja imovine u hrvatskim selima Juke i Govedovići u kakanjskoj općini.

Ključne riječi

Komentara 2

BR
brodarevac
12:12 08.11.2013.

jel birate komentare tako što propuštate samo legalno izabrane hrvate

SR
srečko45
18:22 06.11.2013.

što očekivati od tvz bošnjačke vlasti u bih kad ne poštuje jedno od osnovnih prava demokracije a to je pravo na slobodu i neotuđivo pravo raspolaganja vlastitom imovinom i kao da smo se vratili u 15 stoljeće a izgleda da bošnjacima baš nedostaje to stoljeće da bi mogli vladati nad drugima...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?