Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bošnjaci sutra izvode entitetski udar na državu

Riječ je o zakonu kojim se pokušava izigrati presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu "Ljubić"
18. srpnja 2018. u 13:34 2 komentara 2238 prikaza

Stavljajući entitet iznad države, entitetski parlament iznad državnog parlamenta i zakon na entitetskoj razini iznad državnog zakona pet bošnjačkih stranaka su prijedlogom „Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH“ de iure i de facto izveli entitetski udar na državu, ugrozili ustavno-pravni poredak BiH te prekršili Ustav BiH i Daytonski sporazum.  

Sutra će, pak, na sjednici Doma naroda FBIH pokušati "završiti" započeti entitetski udar na državu BiH, piše Dnevnik.ba. 

Naime, bošnjačka većina (SDA, SBB, SDP, DF i NS) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je usvojila spomenuti Prijedlog zakona o izbornim jedinicama kojim se pokušava legalizirati mogućnost bošnjačkog nametanja političkih predstavnika Hrvatima, Srbima i Ostalima.

Riječ je o zakonu kojim se pokušava izigrati presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu "Ljubić" kojom je potrđeno da je načelo konstitutivnost natkorvljujuće načelo ustavu BiH, tj. da konstitutivni narodi tvore državu BiH a ne teritoriji.

Hrvatski izaslanici u Domu naroda FBiH ostali su jedina brana pretvaranju Federacije BiH u bošnjački unitarni entitet. 

  • Avatar Laik
    Laik:

    Nisam tamo i nije mi jasno kakv državni udar, pa pobogu treba se nešto mijenjati , jer srbi u federaciji ili hrvati i bosnjaci u republici srpskoj nemju nikakva prava , odnosno, nemogu biti birani, a da o drugim pravima ... prikaži još! ne govorimo. Hrvati u Hercegovini su naslonjeni na Hrvatsku i sebe gledaju kao da su oni ti koji treba da odlucuju o svim hrvatima u BiH. Pa tko ih je ovlastio, a je nevjerujem u državni udar, to je još jedna od borbi za vladavinu sljedećih četiri godine.

  • kosovo99:

    HNS i treći entitet, nema Hrvata u Sarajevu8(ima ih više nego u Livnu danas) i slične gluposti nepale. A to što nepali jnije bio državni udar? O ostalim glupostima NVO HNS da se i ne govori!