Fragmentacija političke scene

Bošnjaci će na općim izborima birati među čak 11 stranaka

izbori
02.10.2017.
u 11:00

Točno godinu dana pred planirano održavanje općih izbora u BiH bošnjačka politička scena snažno se fragmentira. Dok su kod Srba izražena dva suprotstavljena politička bloka, a kod Hrvata svaka mogućnost stvarnog pluralizma “ubijena” izbornim inženjeringom i nametanjem izborne volje od druga dva naroda, u bošnjačkom političkom korpusu broj stranaka koje računaju na potporu glasača konstantno se povećava.

Nove stranke Iako se pretpostavljalo da bi pobunjeni zastupnici SDA mogli ići u osnivanje nove stranke zajedno s neovisnim načelnicima i općinskim vijećnicima, to se nije dogodilo. Umjesto jedne, utemeljene su dvije stranke koje računaju na isto biračko tijelo. Nezavisni blok (NB) Senada Šepića, Salke Sokolovića i Sadika Ahmetovića, kojima se pridružio i zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, obraća se istim potencijalnim biračima kao i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) koju su protekloga vikenda uspostavili načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i njegovi kolege iz Kalesije i Bosanskog Petrovca.

Iako obje stranke tvrde da računaju na potporu građana svih nacionalnosti u oba entiteta, i po izabranim rukovodstvima, a i po programima, jasno je kako su prvenstveno usmjereni prema bošnjačkom biračkom tijelu. Uglavnom je riječ o bivšim kadrovima SDA, što znači da će obje stranke pokušati otkinuti dio izbornog kolača SDA te SBB-a kao druge narodnjačke bošnjačke stranke.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije