Božo Ljubić

Bošnjaci biraju - ravnopravnost ili raspad BiH

Božo Ljubić
04.02.2017.
u 13:00

Treba pristupiti ozbiljnim razgovorima jer smo svi u istom čamcu, a ne bude li toga, mi ovdje pa i cijela regija će doživjeti velike probleme ako bi ova destabilizacija dalje eskalirala ili ne daj bože dovela do sukoba", ističe Ljubić

BiH je u dubokoj krizi i izlaz je jedino u dogovoru iznutra. Na djelu je pokušaj unitarizacije BiH, poručio je u intervjuu za Glas Srpske predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić. On ocjenjuje da je BiH nefunkcionalna država i da je u stalnoj krizi koja vremenom eskalira. 

"Paradoks je da smo imali mnogo veće povjerenje između tri naroda i u institucije prije nego što se međunarodna zajednica umiješala u nametnutu reviziju rješenja iz Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Tu u prvom redu mislim na intervencije visokog predstavnika unutar entiteta i na Izborni zakon BiH. Ne želim reći da je Daytonski sporazum bio idealan, ali je stvorio platformu da se stvara povjerenje u BiH i njene institucije i međusobno povjerenje. I tada je trebalo da BiH bude ustavno dorađena, ali je taj proces definitivno okrenut u pogrešnom smjeru intervencijama predstavnika međunarodne zajednice", navodi Ljubić. 

Komentirajući odbijanje SDA i drugih bošnjačkih stranaka svakog prijedloga usmjerenog ka osiguravanju ustavne ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda, Ljubić kaže da je to "odbijanje prihvaćanja BiH kao države tri konstitutivna naroda, koja može biti funkcionalna jedino kao federacija i uz dogovor legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda". 

"Ali, na djelu je pokušaj unitarizacije BiH. S obzirom na ustavno uređenje države i na činjenicu da je Republika Srpska gotovo etnički homogen srpski entitet i ima svoj ustavni položaj, taj proces centralizacije, unitarizacije i dominacije je u ovom trenutku fokusiran na FBiH. Međutim, to ima i šire dimenzije. Nevjerojatno je da iz Sarajeva čujemo protivljenje federalizmu kao konceptu uređenja BiH u situaciji kada je ona u nekom smislu kvazikonfederacija s dva entiteta koji imaju snažne elemente državnosti. FBiH je već federacija. Prema tome, protivljenje federalizmu BiH od strane bošnjačkog Sarajeva je protivljenje konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda i u konačnici mogućoj održivosti BiH", istaknuo je Ljubić.  

Kako kaže Ljubić, priče da to dijeli BiH su zamjena teza i manipulacija jer je BiH danas toliko podijeljena da podjeljenija ne može biti. 

- BiH je podijeljena ne samo administrativno i teritorijalno na entitete i županije, nego je podijeljeno društvo od kolijevke pa do groba", naglašava Ljubić. Naglašava kako je izlaz iz ovakve situacije moguć jedino uz uvjet da bude apsolutno priznata ravnopravnost i legitimitet tri konstitutivna naroda. 

"Rješenja koja zagovara i Europski parlament, a koja će sigurno biti i uvjet za stjecanje statusa kandidata za članstvo BiH u EU, idu ka tome da se u BiH podrži ravnopravnost konstitutivnih naroda, legitimitet zastupanja konstitutivnih naroda i građana, decentralizacija, federalizam i supsidijarnost. To će vjerovatno biti i sadržaj rezolucije Europskog parlamenta koja će biti usvojena", smatra Ljubić. 

Prema njegovim riječima, HNS zagovara teritorijalnu reorganizaciju države u kojoj će biti jedinica s hrvatskom većinom i uvođenje u ustavni koncept i koncept neteritorijalne autonomije kojom će predstavnicima svakog od tri naroda i građanima biti omogućeno da potpuno uživaju svoju konstitutivnost i kada se nađu u entitetu ili teritorijalnoj jedinici heteroetničke cjeline. 

"To se odnosi na obrazovanje, kulturu, informiranje, pa čak i socijalna prava ako bi ona u toj teritorijalnoj jedinici na neki način bila ugrožena. Nažalost, mi u BiH, a osobito u FBiH, suočavamo se s činjenicom da bošnjačka strana ne želi provesti niti odluke Ustavnog suda BiH. To su odluke koje se tiču izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH ili Mostara. To se pokušava zaobići i izlobirati na sve načine samo da odluke ne bi bile provedene. U ovom trenutku stabilnost i budućnost BiH ovise od toga kako će se prema BiH odnositi Bošnjaci kao predstavnici većinskog naroda. Od njih ovisi stabilnost ove zemlje, a iskustva nas uče da su pokušaji dominacije završili nesretnim oružanim sukobom", kaže Ljubić. 

On smatra da, ako Bošnjaci budu istrajavali u tome "da dominiraju", i ako se ne pristupi razgovorima, to može stvoriti prome cijeloj regiji, svijetu. 

"Nespremnost da se razgovara o suštinskim problemima u BiH produžava agoniju, odnosno zastoj ekonomskog razvoja, socijalne stabilnosti i europskih integracija. Selektivan odnos prema nasljeđu rata u BiH, selektivno optuživanje i selektivna primjena zakona iz SFRJ i onog iz 2003. godine i selektivno ignoriranje i neprocesuiranje pripadnika bošnjačkog naroda na isti način kao ostalih u BiH dovodi do situacije da imamo ratnohuškačku retoriku od dvojice bošnjačkih generala. Jedan je prijetio ratom u RS, a drugi pozivao bošnjačku omladinu da se naoružava i sprema za rat. Radi se o osobama koje su trebale biti, a nisu na odgovarajući način procesuirane za njihovu ulogu u ratu. Treba pristupiti ozbiljnim razgovorima jer smo svi u istom čamcu, a ne bude li toga, mi ovdje pa i cijela regija će doživjeti velike probleme ako bi ova destabilizacija dalje eskalirala ili ne daj bože dovela do sukoba. Radikalizma u BiH ima previše", ističe predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.
 
Ljubić kaže da odbijanje bošnjačkih lidera da strane suce u Ustavnom sudu BiH budu zamijenjene domaćim, nikako nije dobro, te da nam ne trebaju stranci. Dodaje da samo postojanje OHR-a i stranaca u Ustavnom sudu BiH govori to da nitko od njih (stranaca) ne vidi BiH kao samoodrživu državu. 

"Činjenica da međunarodna zajednica smatra da je potrebno da postoji OHR i da zadržava strane suce u Ustavnom sudu BiH i u ograničenom obliku međunarodne snage govori o tome da nitko od njih ne vidi BiH kao suverenu i samoodrživu državu. Trebamo biti svjesni da nikome više od nas samih nije stalo kako će država izgledati i kako ćemo živjeti. Mnogo visokih predstavnika i službenika međunarodne zajednice koji su u BiH igrali ključnu ulogu, pa i šefovi njihovih država od najvećih europskih do SAD su otišli i zanimaju se drugim stvarima, a mi u BiH ostajemo da živimo. Zato moramo biti svjesni da bi jedni drugima trebali biti najbolji prijatelji i susjedi i iz te pozicije graditi rješenja koja će učiniti nepotrebnim i međunarodne suce i OHR", rekao je Ljubić za Glas Srpske.

Ključne riječi

Komentara 2

VA
Varesak
18:48 05.02.2017.

Božo ne kenjaj,siti smo mi i tebe i Ćovića i vaše erecegovačkie ravnopravnosti i jednakopravnosti,dajte omladini posla da ne odlazi vani,smanjite svoja enormna primanja koja ne zaslužujete povećajte mirovine,ukinite protu ustavne markice za liječenje,otiđite i vi par puta u naa objed u pučke kuhinje,pa vidite kako narod živi,dokažite porijeklo svoje imovine koji ste "pošteno" stekli poslije rata,i na kraju kada će te početi pošteno zarađivati vaše enormne,a nezaslužene plaće ?

BR
brodarevac
08:41 06.02.2017.

Ovi bolesnici samo prijete ratom i kradu nemilice, dok se narodi iseljavaju. Uskoro stoka neće imati čime da vlada sami će između sebe početi ratovati. Oni koji imaju milione govore o ravnopravnosti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?