Naslovnica Vijesti

Bošković: Povećanje cijena goriva je neminovno

31. siječnja 2018. u 14:59 0 komentara 174 prikaza

Iz Udruge prometnika naftnih derivata Federacije BiH kažu da je neminovno povećanje cijena goriva nakon stupanja na snagu seta Zakona o trošarinama s obzirom na to da su obveze prema državi jedan od značajnijih faktora u formiranju cijena goriva.

- Logično je da će, kada se uvedu nove trošarine ili putarine, doći do poskupljenja goriva. Sada se radi o 15 feninga plus PDV što je nekih 18,5 feninga za koliko je poskupila nabavna cijena na dizelu, a na benzinu nešto više. Na taj način realno je očekivati više cijene uz eventualna manja odstupanja ovisno od poslovne politike pojedine kompanije. Što se tiče autoplina, on će po kilogramu imati 40 feninga putarine koju dosad nije imao. To je po litru nekih 22 feninga plus PDV, odnosno 25 feninga i toliko mu je porasla nabavna cijena. Kod plina je neobična situacija jer kada dolazi na granicu treba se deklarirati hoće li ići za aute ili grijanje domaćinstva, za punjenje boca i drugo - kazao je za Fenu predsjednik Udruge prometnika naftnih derivata Gospodarske komore FBiH Milenko Bošković.

Napomenuo je da Udruga prometnika naftnih derivata nema nikakavih ingerencija za formiranje cijena, te da je u BiH na snazi slobodno formiranje cijena. Dakle, podsjetio je Bošković, svaka kompanija određuje kolike će biti cijene, s tim da Sektor za cijene Federalnog ministarstva trgovine zaprima zahtjeve za korekciju cijena koje su crpke dužne uputiti tri dana prije promjene cijene.  

Dodatno opterećenje i novi izdaci donijet će nove kilometre autocesta, obećali su bh. političari nakon usvajanja izmjena Zakona o trošarinama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.