nezadovoljan Odlukom

Bosić: Ustavni sud nastavlja primjenjivati dvostruke standarde

Mladen Bosić
20.01.2017.
u 14:57

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić reagirao je na Odluku Ustavnog suda BiH da se proglasi nenadležnim za razmatranje njegovog Zahtjeva za ocjenu ustavnosti Odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i smatra "da Ustavni sud svojim odlukama nastavlja primjenjivati dvostruke standarde".

- Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim da razmatra Odluku o usvajanju Jedinstvenog programa obrade popisa, iako je prije toga bio nadležan za mnoge odluke političkog karaktera kao što je ukidanje Dana RS ili zabrana referenduma tim povodom u Republici Srpskoj. Na ovaj način svojim djelovanjem Ustavni sud BiH, umjesto da bude jamac stabilnosti i zakonitosti, nastavlja dovoditi do podjela i produbljavanja političke nestabilnosti u BiH- navodi Bosić.

On smatra da se ovakvim radom dovodi u pitanje kredibilitet Ustavnog suda BiH, posebno "imajući u vidu očite duple standarde pri odlučivanju. Ne može se Ustavni sud BiH jednom proglasiti nenadležnim, a dugi put nadležnim za akte koji nisu Zakoni.''

Mladen Bosić, koji je u vrijeme podnošenja Zahtjeva bio predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH, naglasio je da je pitanje validnosti rezultata popisa stanovništva od izuzetne važnosti za procese planiranja, ali i pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Mišljenja je "da je Ustavni sud BiH, izbjegavajući da razmatra ovaj slučaj, propustio priliku da doprinese pravednom razrješenju ovog jako važnog pitanja koje opterećuje odnose u BiH".

Bosić je dodao "da sve ovo još jednom ukazuje na potrebu definiranja nadležnosti i načina donošenja odluka u Ustavnom sudu BiH". 

- Osim priopćenja o proglašenju nenadležnosti na Zahtjev Mladena Bosića, Ustavni sud BiH još nije dostavio i objavio svoju Odluku i obrazloženje. Nakon što budu poznate sve činjenice, razmotrit ćemo daljnje poteze povodom ovog slučaja - priopćeno je iz Bosićevog ureda, prenosi Fena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije