Konferencija u Sarajevu

Borjana Krišto predložila povećanje plaća vojnicima i produženje vojnog roka

Borjana Krišto
23.11.2016.
u 15:27

"Predlažem da da Ministarstvo obrane BiH i Zajednički stožer Oružanih snaga BiH pripreme prijedlog za povećanje plaća za vojnike. Sadašnji koeficijent od 1.12 nije dostatan", navela je Krišto.

Zamjenica predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost PSBiH Borjana Krišto danas je na sjednici Godišnje pregledne konferencije o temi "Aktualno stanje u sektoru obrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine“ predložila povećanje plaća vojnicima i produženje vojnog roka. 

"Predlažem da Ministarstvo obrane BiH i Zajednički stožer Oružanih snaga BiH pokrene inicijativu o povećanju starosne dobi za profensionalne vojnike iz sastava OSBIH sa sadašnjih 35 na 40 godina starosti", stoji u prijedlogu Borjane Krišto. 

"Predlažem da da Ministarstvo obrane BiH i Zajednički stožer Oružanih snaga BiH pripreme prijedlog za povećanje plaća za vojnike. Sadašnji koeficijent od 1.12 nije dostatan. Povećanjem plaća riješili bi problem napuštanja službe kao i jedan niz pitanja koja bi povećala standard profensionalnih vojnih osoba", navela je Krišto. 

Inače, na konferenciji je rečeno kako je Ministarstvo obrane BiH usuglasilo i pripremilo dokument "Pregled obrane“ koji će danas biti upućen Predsjedništvu BiH na usvajanje. Radi se o strateškom dokumentu koji je pripremljen na temelju Smjernica koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH, a kojim se definira vizija Oružanih snaga BiH za naredno desetogodišnje razdoblje. 

Sastavni dio ovog dokumenta su Plan modernizacije OSBiH i odluka kojom je predviđeno smanjenje broja lokacija perspektivne nepokretne vojne imovine sa 63 na 57, odnosno smanjenje brojnog sastava OSBiH s 10.000 na 9.200 pripadnika i aktivne rezerve s 5.000 na 4.600... istaknuto je u pauzi dvodnevne Godišnje pregledne konferencije o temi "Aktualno stanje u sektoru obrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine“, koja je u organizaciji Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, počela rad u Sarajevu.

Borjana Krišto, ocijenila je značajnim elaboracije stanja koje se tiču sigurnosti i stabilnosti BiH i njezinog europskog i euroatlantskog puta.

Izdvojila je pitanja koja se tiču ljudskih resursa, kapaciteta MOBiH i OSBiH, te plana modernizacije i prioriteta na tom planu, uz uvjerenje da će se iznaći odgovarajuća rješenja da bi se usvojio "Pregled obrane“, aktivirao MAP, te BiH pristupila integracijama u skladu s ranije iskazanim aspiracijama.

Predlaganje zakon kako se ističe ima za cilj navodno uštede ali se u praksi pokazuju kao populistički potezi, a ostvarene uštede su u najmanju ruku upitne. U kontekstu današnje konferencije i zaključaka koje je iznijela Borjana Krišto vidljivo je kako se treba bolje vrednovati zalaganje bh. vojnika te shvatiti da vojnici nisu kategorija na kojima treba ostvarivati daljnje uštede nego ih naprotiv treba platiti i omogućiti im sve uvjete za obavljanje njihove odgovorne dužnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije