Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Borba za okoliš

Mještani Gromiljaka uskoro će organizirano pred Vladu FBiH kako bi u korijenu sasjekli novi pokušaj dobivanja okolišne dozvole za asfaltnu bazu
06. travnja 2014. u 10:30 0 komentara 274 prikaza
gromiljak
Foto: VL FOTO

Skoro godinu dana na otvorenom, po kiši, snijegi, hladnoći i vrućini. Toliko je trajao najteži dio borbe žitelja Gojevića i Bakovića u općini Fojnica koji su pod improviziranim šatorom provodili vrijeme uz rijeku Željeznicu sprečavajući na ovaj način gradnju mini centrale na lokaciji Gotuša bez njihove suglasnosti. Agoniju Fojničana prekinulo je Općinsko vijeće Fojnice pozvavši investitore i mještane na povlačenje dok okončanja sudskog postupka. Iako su se tenzije u Fojnici smirile prije nekoliko mjeseci, a mještani i investitori povukli, Fojničani i dalje budno prate svaki pokret investitora i spremni su kažu opet izaći na teren i svojim tijelima spriječiti svaki projekt koji u prvi plan stavlja korist pojedinca, a interes zajednice i pravo na čist okoliš grubo gazi. Da se za pravo na čist zrak, vodu i tlo nije lako izboriti, u posljednje skoro dvije godine uvjerili su se i mještani Gromiljaka u Fojnici susjednoj općini Kiseljak.

Sve je počelo odlukom Šukrije Melezovića da u mjestu Gromiljak, inače vrlo gusto naseljenom području i izrazito poljoprivrednom kraju, u krugu svojeg poduzeća „Grakop“, sagradi asfaltnu baza. Melezovićevi pokušaji da mještane uvjeri kako je asfaltna baza ekološki prihvatljiva i da im neće naštetiti pali su u vodu. Usprkos izostanku javne rasprave, Federalno ministarstvo okoliša i turizma pravi istu grešku kao i u Fojnici i bez suglasnosti mještana Melezoviću izdaje okolišnu dozvolu. Mještanima Gromiljaka, ali i općinskih vlasti u Kiseljaku bio je to signal za uzbunu. Uslijedile su sudske tužbe te prosvjedi mještana. Županijski sud u Sarajevu je upravo zbog izostanka javne rasprave krajem prošle godine poništio okolišnu dozvolu Grakopu.

Građevinsku i urbanističku suglasnost ova tvrtka od općine nikad nije dobila niti ima naznaka da će dobiti te je asfaltna baza za predstavnike općinski tijela vlasti i mještane Gromiljaka klasičan primjer bespravne gradnje. Usprkos tomu, investitor Šukrija Melezović od projekta ne odustaje, saznanja su Udruge „Eko srce Gromiljak“ osnovane isključivo radi borbe protiv zagađivača u ovom dijelu općine Kiseljak. I ovog puta pomažu mu odgovorni iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH.

“Svo ovo vrijeme u krug poduzeća Grakop dovoze se kamioni i kamionu šljunka, a na službenoj internet-stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, u kutu teško uočljivom, pojavila se informacija o tomu da Melezović ponovno traži okolišnu dozvolu. Uz nju je kao rok za očitovanje zainteresiranih postavljen 11. travnja. Ni ovog puta nema javne rasprave. Ali to ne znači da se mi nećemo očitovati. U srijedu 9. travnja s nekoliko autobusa, organizirano, idemo u Sarajevo, pred Ministarstvo okoliša i turizma. Tražit ćemo prijam kod ministrice Branke Đurić koji bi i nas morala saslušati i čuti naše razloge zbog kojih ne želimo asfaltnu bazu“, kaže Mirjana Barbić, predsjednica Udruge „Eko srce Gromiljak“.

Skup mještana Gromiljaka pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu održat će se u srijedu, 9. travnja u simboličnih „5 do 12“. Kiseljački ekolozi u Sarajevo, potvrdili su nam, ne idu „praznih ruku“. Nosimo peticiju protiv gradnje asfaltne baze s oko četiri tisuće potpisa nas mještana, ali i članova Udruga i Udruženja, od Udruga proisteklih iz Domovinskog rata do Udruga poljoprivrednika, pčelara, lovaca, ribolovaca do sportskih Udruga. Također, ministrici Đurić nosimo i studiju štetnosti asfaltne baze po okoliš i zdravlje ljudi koju je za nas izradio ugledni bh. stručnjak za zrak i klimatske promjene Martin Tais“, objašnjava Babrićeva. „Asfaltna baza je štetna, zagađuje zrak, tlo i vodu u koje ispušta kancerogene tvari. Onaj tko je želi napraviti u naseljenom mjestu kao što je Gromiljak želi raseliti ljude“, poručio je nedavno žiteljima Gromiljaka Martin Tais, ugledni stručnjak, koji je trenutačno angažiran i na projektima Ujedinjenih naroda. Tais je svojom studijom potvrdio mještanima Gromiljaka da su njihovu strahovi od gradnje asfaltne baze više nego opravdani.

Zaobilaženje potrebnih procedura, prije svega javne rasprave, zbog čijeg izostanka je okolišnu dozvolu za gradnju asfaltne baze Sud već jednom poništio, te nepostojanje građevinske i urbanističke suglasnosti, argumenti su koje mještani Gromiljaka planiraju ponovno iskoristiti, ovog puta kako bi ideju o gradnji baze „sasjekli u korijenu“. Bit ćemo potpuno mirni tek kad vidimo da se asfaltna baza odvozi iz kruga poduzeća „Grakop“, a dotad ćemo poduzeti sve zakonski dopuštene aktivnosti da se to i dogodi“, poručuje predsjednica Udruge „Eko srce Gromiljak“.

Nakon Fojničana, i mještani Gromiljaka uvjerili su se da je borba za pravo na čist okoliš u BiH dug i mukotrpan proces. No, kažu da odustajanja nema sve do ostvarenja cilja, protjerivanja zagađivača!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.