Kolaps zdravstva u FBiH

Bolnice gase dio usluga, pacijente šalju u druge države na liječenje

13.11.2017.
u 09:00

Teško stanje u bolnicama u HNŽ-u, ali i općenito u Federaciji BiH pacijenti su počeli osjećati na svojoj koži. Barem ako je suditi prema podacima koje je objavio Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije. Naime, prema podacima iz te institucije, broj uputnica za liječenje izvan županije povećan je za čak 20 posto, što je izravna posljedica nedostatka novca i nemogućnosti bolnica da pacijentima pruže usluge koje su ranijih mjeseci izvršavale redovito.

Veliki rast

- Zavod bilježi i porast troškova liječenje osiguranika ZZO-a HNŽ-a izvan županije, kao i porast troškova potrošnje lijekova s liste lijekova. Kada je riječ o liječenju izvan županije u proteklih devet mjeseci tekuće godine, u odnosu na isto razdoblje 2016., zabilježen je porast broja izdanih uputnica za 20 posto i troškova liječenja za 17 posto. Porast troškova liječenja izvan županije uvjetovan je porastom broja oboljelih osoba kojima se dijagnostika i liječenje ne mogu u cijelosti pružiti u ugovornim ustanovama unutar županije, porastom potreba osiguranike za PET CT pretragama te lošom financijskom situacijom u ugovornim ustanovama u HNŽ-u, zbog čega povremeno dolazi do diskontinuiteta u pružanju složenijih, a samim tim i skupljih usluga - rekli su za Večernji list iz ZZO-a HN županije.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
10:26 13.11.2017.

naravno kad imamo 10 ministarstava zdravstva umjesto jednog na nivou FBiH, u ovoj nakaradnoj organizaciji samo uživaju političari koji uposliše sve svoje podobnika. Ostali neka idu neka se liječe po Hrvatskoj Srbiji donacijom skupljaju pare kako bi otišle u druge države. Jadno e baš smo ravnopravno bijedni svi osim političara sva tri naroda.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?