Livno

Bolnica ne može naplatiti 1,5 mil. maraka usluga

05.11.2018.
u 09:24

“Županijska bolnica fra Mihovil Sučić u Livnu ima iste probleme kao i sve zdravstvene ustanove u Federaciji BiH, a ti problemi bit će sve veći dok sa Zavodom za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije ne bude riješeno plaćanje s paušalnog ugovaranja na novi model plaćanja zdravstvene zaštite po DRG-u (Diagnostic Related Groups) koji je temeljen na trenutačno ugovorenim sredstvima za bolničku zdravstvenu zaštitu”, izjavio je u razgovoru za Fenu ravnatelj te bolnice dr. Ivan Cikojević. Po njegovim riječima, zadnjih godina ugovori sa Zavodom za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije iznose oko 9,5 milijuna maraka godišnje, a spomenuta bolnica napravi 1,5 milijuna maraka više usluga nego što povuče sredstava zbog čega se konstantno prave minusi u proračunu bolnice. Spomenuti minusi, ističe Cikojević, nastoje se na sve moguće načine svesti na minimum pa su tako prošlu godinu, nakon što su od Vlade FBiH dobili 261 tisuću maraka te proveli značajne uštede po potrošnji lijekova unutar bolnice, kao i smanjenjem broja zaposlenih, praktički završili u minusu u iznosu od 78.000 maraka. Ono što posebno opterećuje Županijsku bolnicu je zatečeno financijsko stanje koje u trenutku preuzimanja nikako nije dobro izgledalo, naglasio je ravnatelj.

Tu je prvenstveno istaknuo pravomoćnu presudu iz 2009. godine gdje ova ustanova JP Elektroprivredi HZ HR HB mora, i to samo u glavnici, isplatiti dug od čak 900 tisuća maraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?