kiseljak

Bogat program u povodu Dana općine i patrona župe

14.07.2016.
u 10:00

U Kiseljaku je sve u znaku priprema za proslavu Dana općine i patrona župe, koji padaju istog dana, 20. srpnja na blagdan svetog Ilije proroka. Stjecajem povijesnih okolnosti, 20. srpnja 1244. datum je na kojem se jedno od kiseljačkih naselja Rocil, današnji Rotilj, prvi put spominje u pisanim dokumentima, točnije u Povelji Bele IV., te se na ovaj datum nakon rata u Kiseljaku proslavlja i Dan općine. Kulturni program počinje u danas, nizom sadržaja u organizaciji HKD Napredak, otvorenjem 36. izdanja Međunarodne likovne kolonije “Planinski krajolik Kiseljak 2016.” Kolonija će, doznajemo od organizatora, i ove godine okupiti renomirana umjetnička imena iz BiH, ali i zemalja regije, RH i Srbije. Koloniju otvara načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak koji je i pokrovitelj događaja. Nakon službenog otvorenja, publika u Kiseljaku imat će priliku uživati i u izložbi radova višestruko nagrađivanog kipara Marka Gide iz Travnika. Gido je dosad izlagao diljem BiH, ali i zemljama okruženja. Iste večeri bit će predstavljena i knjiga “Katolički rodovi župa Kreševo,Lepenica,Kiseljak i Deževice (1742.- 1992.)”, autora Mile Jukića. Riječ je o iznimno zanimljivom i vrijednom djelu koje je autor pripremao 19 godina, a koje kroz matice obrađuje imena više od 150.000 osoba rođenih, vjenčanih i umrlih od 1742. do 1992. U knjizi je istraženo podrijetlo te ostali bitni podaci o više stotina prezimena/rodova koji su nekad živjeli ili i danas žive na navedenom području. Ovaj “3 u 1” kulturni događaj održat će se u izložbenom paviljonu Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” s početkom u 20 sati. Ljubitelji projekcija na otvorenom u danas i sutra imat će priliku uživati u “Operaciji kino” koja se u Kiseljaku realizira zahvaljujući suradnji Općine sa Sarajevo Film Festivalom.

Projekcije počinju u 21 sat na gradskom trgu. Večeras Kiseljačani i njihovi gosti moći će pogledati film “Brooklyn” nakon kojeg slijedi zabava za sve okupljene. Petak je pak rezerviran za najmlađe. Prije crtića “Zootropola” mališane također očekuje zabava... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?