veleposlanica Narodne Republike Kine u BiH

Bo: Spremni smo otvarati nova poglavlja u odnosima NR Kine i BiH

asasdd
27.01.2017.
u 10:57

U 2016. godini kineska ekonomija rasla je srednjom i visokom brzinom. Bruto društveni proizvod je u cijeloj godini porastao za 6,7 posto u odnosu na prošlu godinu, a ukupni ekonomski iznos je dosegao 11 triliona američkih dolara, što čini brzinu rasta kineske ekonomije vodećom u svijetu. Renminbi je uvršten u korpu valuta SDR MMF-a, što znači da je kineska valuta postala jedna od službenih rezervnih valuta ove financijske institucije. Ovo je u razgovoru za Fenu izjavila veleposlanica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo.

Veleposlanica Bo je u razgovoru uoči Kineske nove godine, 28. siječnja, rekla da je 2016., suočavajući se s varljivom svjetskom situacijom, NR Kina predložila kinesko rješenje za jačanje globalnog upravljanja te promicala "pravedniji i razumniji razvoj međunarodnog političkog i ekonomskog poretka".

- U rujnu je predsjednik Xi Jinping uspješno predsjedavao Samitom G20 u Hangzhou, te je prepisao "kineski recept" za svjetsku ekonomiju, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje, tretirajući  simptome i uzroke. U studenom, na konferenciji lidera APEC-a, predsjednik Xi je jasno poručio da se protivi protekcionizmu, da se ekonomska globalizacija treba unaprijediti u pravcu uključivosti i da sve strane imaju koristi - podsjetila je veleposlanica NR Kine u BiH na neke globalno značajne događaje.

Na pitanje o daljem razvoju Inicijative "Pojas i put", veleposlanica je istakla da je zajednička izgradnja "Pojasa i puta" u 2016.  zabilježila nove pomake.

- Povezivanje i suradnja u industrijskom kapacitetu su se brzo unapređivali, otvorena je Azijska investiciona banka za infrastrukturu, uspješno su započeti prvi kapitalni projekti u okviru Fonda "Puta svile", a ukupna ulaganja Kine u zemlje duž "Pojasa i puta" premašila su 50 milijardi američkih dolara. Predsjednik Xi je dva puta posjetio centralnu i istočnu Europu, premijer Li je prisustvovao Summitu lidera vlada 16+1 u Rigi, čime je potvrđena dobra tendencija i koncipiran novi plan za suradnju 16+1 - izjavila je u razgovoru za Fenu veleposlanica NR Kine.

Kada je riječ o odnosima i suradnji  NR Kine i BiH, veleposlanica je  istakla da su ti odnosi i suradnja napredovali krupnim koracima. Premijeri dviju zemalja Li Keqiang i Denis Zvizdić imali su bilateralni susret u tijeku Summita 16+1 u Rigi. Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić boravio je u službenoj posjeti Kini. Premijeri Županije Sarajevo, Tuzlanske i Hercegovačko-neretvanske županije - Elmedin Konaković, Bego Gutić i Nevenko Herceg prisustvovali su Konferenciji lokalnih lidera 16+1 u Kini. Dalje, delegacije iz provincija Hebei, Hainan i Gansu posjetile su BiH. Jedanaest preduzeća iz kontinentalnog dijela Kine je sudjelovalo na 19. mostarskom sajmu privrede koji  je održan u travnju. U svibnju je uspješno organizirani Sarajevo Business Forum, čija je glavna tema bila suradnja u okviru foruma 16+1. Premijer Li je tada uputio pismo čestitke. Forumu je prisustvovao predstavnik kineske vlade, te više od 150 predstavnika iz centralne i lokalne vlade i privrednika. Veleposlanica je napomenula da je to bila najbrojnija razmjena ljudi u 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa  dviju zemalja. U rujnu je službeno završen prvi veliki infrastrukturni projekt - Termoelektrana u Stanarima, a tim povodom je upriličena i svečana ceremonija. Konfučijev institut na Sveučilištu u Sarajevu je počeo s radom.

- U 2017. Kina će se nastaviti držati općeg pravca reforme i otvaranja prema svijetu te nastojati da očuva zdrav razvoj ekonomije, sklad i stabilnost društva. Kina će osigurati korist cijelom svijetu, istovremeno ostvarujući sopstveni razvoj. Početkom nove godine, predsjednik Xi je posjetio Švicarsku i prisustvovao godišnjoj konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma, kojom prilikom je naširoko obrazložio objektivnu nužnost ekonomske globalizacije. Nedvosmisleno je zagovarao liberalnu globalnu trgovinu i  povezivanje, ističući da “kapija” Kine prema svijetu ne samo da nikad neće biti zatvorena već će biti sve otvorenija, čime je ubrizgavao pozitivnu energiju svjetskoj ekonomiji, koju karakterišu otvaranje i win-win suradnja - rekla je veleposlanica.

Na pitanje šta BiH može očekivati od Inicijative "Pojas i put", odgovorila je  da ta inicijativa je porijeklom iz Kine, ali "cijeli svijet može imati koristi od nje".

- U tekućoj godini ćemo ulagati maksimalne napore u promicanje izgradnje “Pojasa i puta”, držeći se načela sukonsultacija, sudoprinosa i dijeljenja. Fokusirat ćemo se na izgradnju zelenog, zdravog, inteligentnog i miroljubivog "Puta svile" združenim naporima. Kina će u maju u Pekingu organizirati Forum "Pojas i put" za međunarodnu suradnju radi udruživanja pameti i snage sa svih strana,da bi se izgradnja "Pojasa i puta" proširila, produbila i podigla na viši nivo. Kina će nastaviti da promiče suradnju 16+1, koja je dugotrajna, pragmatična i efikasna, te da ostvaruje otvoreno, uključivo,  korisno partnerstvo za dobrobit svih - rekla je veleposlanica NR Kine u BiH Chen Bo, te dodala da će u ovoj godini, vozeći se brzim vozom "Pojasa i puta", duž širokog puta suradnje 16+1, odnosi  Kine i BiH postizati sve veći zamah.

- Dvije strane će staviti akcent na suradnju u energetskoj i prometnoj infrastrukturi da bi više velikih projekata bilo realizirano u BiH. Unapređivat ćemo bilateralnu trgovinu i trgovinsku strukturu, podsticati izvoz iz BiH u Kinu, jačati obrazovnu i kulturnu razmjenu i upoznavanje civilizacija,  da bi se među građanima učvrstio temelj za bilateralnu suradnju. Prema Smjernicama summita 16+1 u Rigi, u travnju će  biti održan sajam poljoprivrednih proizvoda i vina 16+1 u okviru Mostarskog sajma privrede, a u Sarajevu će biti organizirana konferencija na visokom nivou o turističkoj suradnji 16+1. Vjerujem da će to osigurati nove šanse za povećanje poljoprivredne, trgovinske i turističke suradnje dviju zemalja, i da će učiniti suradnju 16+1 još dinamičnijom - navela je.

Veleposlanica NR Kine u BiH Chen Bo je u razgovoru iskoristila priliku i uoči Kineske nove godine, uime kineskog naroda kao i u svoje osobno ime, zaželjela dobro zdravlje i puno uspjeha prijateljskim narodima u BiH.

- Veleposlanstvo NR Kine u BiH je spremna da, zajedno sa svim prijateljima u raznim krugovima, unaprijedi sveobuhvatni razvoj suradnje u svim oblastima, te da otvaramo nova poglavlja u odnosima dviju zemalja - izjavila je veleposlanica NR Kine u BiH Chen Bo.                 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije