zašto se pravi zastoj u Hercegovini

Blokirana cestogradnja, a prihodi od trošarina rastu, i to najviše od goriva

30.05.2017.
u 07:00

Dok se u BiH vode više političke, a manje stručne rasprave o potrebi uvođenja dodatnih trošarina na naftu za izgradnju autocesta, službeni podaci pokazuju kako su postojeći prihodi od trošarina na naftu stabilni, ali nedovoljni za ozbiljnije investicijske aktivnosti.

Dok prihodi od trošarina na neke druge proizvode, poput duhana, bilježe pad, proteklih godina upravo je nafta pokazala kako je pogodna osnova za trošarine. Drugim riječima, potrošnja goriva u BiH je sve veća, što dovodi i do rasta prihoda od trošarina. Koliki je rast potrošnje goriva u BiH, pokazuje podatak da su samo prihodi od trošarina na uvozne prerađevine u prošloj godini za čak 34 posto veći nego dvije godine ranije.

Potražnja za naftom

Rast prihoda od trošarina na prerađevine nafte iznenadio je i kreatore makroekonomskih analiza i projekcija koji su predviđali znatno manji rast tih prihod u odnosu na rast ekonomije i potrošnje u zemlji. Značajan i kontinuiran rast potrošnje prerađevina u BiH dovodi se u izravnu vezu s niskim cijenama na svjetskom tržištu prerađevina, kao i s poreznom konkurentnosti BiH u segmentu oporezivanja prerađevina, ali i stope PDV-a i trošarina u odnosu na susjedne zemlje...

Ciječli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?