Tko manipulira sudionicima prosvjeda i vrši na njih utjecaj?

Blokada izvedena kako bi se izazvalo stanje opće nesigurnosti te ugrozili javni red i mir u FBiH

02.03.2018.
u 08:00

Skupine razvojačenih branitelja blokirale su u srijedu i cijelu noć na četvrtak petlju Šićki Brod na izlazu iz Tuzle prema Sarajevu, petlju Blatuša u Zenici, raskrižje magistralnih cesta M4 i M17 u mjestu Karuše, magistralnu cestu M17 u mjestu Želeća kod Žepča, planinski prijevoj Ivan na magistralnoj cesti M17 Konjic - Sarajevo i Vogošćansku petlju na ulazu u Sarajevo.

Prema navodima iz FMUP-a BiH, bila je najavljena i blokada graničnih prijelaza Bijača i Gorica, ali su razvojačeni pripadnici HVO-a odustali od te blokade. Međutim, iz FMUP-a ističu kako je indikativno to što je izvršena blokada triju od četiri najveća urbana središta u Federaciji BiH - Sarajeva, Tuzle i Zenice.

Blokade urbanih središta

Naime, blokade razvojačenih branitelja podsjetile su na prosvjede prije nekoliko godina kada su zapaljeni zgrada Predsjedništva BiH, zgrada Sarajevske županije, a poznato je kako je zgrada Tuzlanske županije izgorjela u potpunosti. S druge strane, blokada se događala u vrijeme kada je BiH predavala upitnik Europskoj uniji, koji je važan za budućnost cijele države, i kada su tom činu nazočili visoki dužnosnici EU-a iz Bruxellesa. Evidentno je kako je blokada osmišljena i izvedena u cilju izazivanja stanja opće nesigurnosti i ugrožavanja javnoga reda i mira u Federaciji BiH, na sličan način kako je to bilo u neredima kada je prije četiri godine ozlijeđeno više od 200 osoba, kada su zapaljene zgrade vlada Tuzlanske, Hercegovačko-neretvanske, Zeničko-dobojske i Sarajevske županije, općina Tuzla i Zenica, Predsjedništva BiH. Zapaljen je i Arhiv BiH u Sarajevu, dok su u Mostaru zapaljena sjedišta nekih stranaka te zgrade Gradske uprave i Vijećnice. Također je evidentno kako sudionicima prosvjeda manipuliraju i na njih vrše utjecaj osobe koje su izravno povezane s određenim političkim subjektima u Federaciji BiH, tvrde iz FMUP-a.

“Branitelji kamperi”

Koliko su blokade povezane s prosvjedima branitelja koji već nekoliko mjeseci kampiraju ispred Vladine zgrade u Sarajevu, a koji izvjesno vrijeme imaju i logistiku, teško je u ovom trenutku odgonetnuti. No, ti isti “branitelji kamperi” hrane se već mjesecima u kavani Šetalište, stanuju u kontejneru koji ima i priključenu struju. Ono što je evidentno je da branitelji koji su blokirali prometnice nisu imali dovoljno dobru logistiku jer, prema nekim saznanjima, vremenske prilike i slaba logistika najviše su utjecale na to da blokade prestanu.

Nakon svega, stigle su i reakcije najviših dužnosnika u FBiH.

- Bosanskohercegovački entitet Federacija BiH ne može više ispuniti uvjete veterana - kazao je federalni premijer Fadil Novalić. - Ostajemo posvećeni s braniteljskim organizacijama nastaviti raditi na tom cilju. FBiH gotovo 650 milijuna KM na svim razinama vlasti godišnje troši za popravljanje stanja te populacije. Nakon 11 mlrd. KM, koliko je potrošeno, moram priopćiti da FBiH ne može više. Netko tko je zamislio ove prosvjede postavio je tako visoko zahtjeve da ih FBiH ne može ispuniti - kazao je premijer FBiH Novalić te dodao da netko kreira rješenja na ulici, kreira kaos na koji se ne može dati rješenje. Sinoć u večernjim satima ostala je blokirana samo petlja Šićki Brod u Tuzli, a braniteljima se pridružio i određen broj građana toga grada. Oni su i sinoć tražili da ih posjeti federalni ministar branitelja i s njima razgovara. Dio prosvjednika već je bio promrzao zbog niskih temperatura koje vladaju ovih dana, a okupljeni su rekli kako i dalje ne žele otići. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?