Američki tajnik Antony Blinken pisao Predsjedništvu BiH:

Amerika poručila: 
Nema Daytona 2, pročitajte pismo Blinkena

01.04.2021.
u 18:28

SAD vjeruju kako se potrebno fokusirati na implementaciji manjih, ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i drugih reformi kako bi osigurali prava svih građana u izbornom procesu, unaprijedili integritet sudstva, smanjili mogućnost korupcije i poboljšali ekonomski oporavak i počeli vraćati povjerenje građana, jasan je Blinken

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken uputio je pismo članovima Predsjedništva BiH u kojem se dotaknuo mnogih aktualnih tema i problema s kojima se trenutačno suočava BiH. Na početku pisma koje je upućeno Miloradu Dodiku, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, Blinken je podsjetio da su Sjedinjene Američke Države bile važan partner u kreiranju Daytonskog mirovnog sporazuma, ali da se od samog početka znalo da će ga s vremenom biti potrebno mijenjati, objavio je klix.ba.

“Prije 25 godina SAD je sudjelovao u Daytonskom mirovnom sporazumu. Ponosni smo na ulogu SAD-a i doprinos koji smo imali da okončamo rat u BiH i osiguramo mir. Daytonski sporazum napravio je odličan temelj na kojem se BiH gradila, što je omogućilo državi da uspostavi održiv put prema članstvu u Europskoj uniji te snažniju suradnju s NATO savezom. Naravno, od samog početka znalo se da Daytonski sporazum nije ‘usječen u kamenu’ te da će ga s vremenom biti potrebno mijenjati”, rekao je Blinken. Nakon toga osvrnuo se i na nedostatke samog sporazuma i potrebne izmjene kako bi se omogućili ravnopravni izbori. “Neki nedostaci trenutačnog uređenja BiH pokazali su se i kroz presude Europskog suda za ljudska prava, što uključuje i sporazum ‘Sejdić - Finci’.

Problemi koji su proistekli iz ovog slučaja moraju se riješiti. Ove probleme ne može riješiti samo zakonodavstvo. Potrebno je izvršiti manje izmjene Ustava kako bi se izvršila reforma izbornog sustava u skladu s pravilima Europske unije i odlukama Europskog suda. Podržavamo i izmjene Izbornog zakona kako bi se provele presude Ustavnog suda BiH, što bi dovelo do toga da idući izbori 2022. budu povijesni kada su u pitanju sloboda, jednakost i ravnopravnost”, navodi državni tajnik. Američki državni tajnik istaknuo je kako od mogućeg Daytona 2 neće biti ništa te da se lideri moraju fokusirati na manje, ali znatno realnije reforme. “Ovo je godina mogućnosti. Izbori ne mogu lišiti obveze lidera da mijenjaju stanje u državi. Posljednji primjer za to jest i dogovor u Mostaru koji pokazuje kako stranke imaju kapacitet riješiti kompleksne probleme kroz kompromis i pregovore.

Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje, kao i oni koji vjeruju da SAD i Europska unija pripremaju ‘Dayton 2’ kako bi promijenili trenutačne odnose u državi. Vidjeli smo da su prethodne reforme u BiH bile bezuspješne zbog toga što se pokušalo uraditi mnogo toga odjednom. Sjedinjene Američke Države vjeruju kako se potrebno fokusirati na implementaciji manjih, ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i drugih reformi kako bi osigurali prava svih građana u izbornom procesu, unaprijedili integritet sudstva, smanjili mogućnost korupcije i poboljšali ekonomski oporavak i počeli vraćati povjerenje građana. To su ostvarivi ciljevi koji zahtijevaju samo političku volju i kompromis”, jasan je Blinken. Na kraju poručio je kako će uloga Predsjedništva, ali i drugih razina vlasti, biti ključna za ostvarivanje reformi.

“Vaše vodstvo će biti ključno za ove procese. Sjedinjene Američke Države bit će partner u ovom procesu, ali lideri u BiH su ti koji će morati raditi na reformama. Molim vas da se ozbiljno uključite u ovaj proces i da posvetite pozornost ovim problemima te da budete hrabri u traženju kompromisa. Radujem se suradnji s vama i vlastima BiH kako bismo produbili našu suradnju i obostrane interese. Sjedinjene Američke Države ostaju vaš najbliži prijatelj”, zaključio je u pismu Predsjedništvu BiH Antony Blinken, piše klix.ba.

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
20:05 01.04.2021.

Di su muda?? Fadilu,Bakiru,Dragane,Milorade okrenite se narodu,vrijeme je! Dok vam ovi oni govore šta smijete a šta ne,narod Vile uzima

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?