Na sajmu će se predstaviti 11 hercegovačkih vinarija

"Blaž se vraća kući"

05.04.2022.
u 09:44

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice HNŽ-a i tadašnje Udruge vinara i vinogradara Hercegovine, 2007. godine utemeljena je i službeno otvorena Vinska cesta Hercegovine koja je ujedinila sve vinarije

Jučer je za Večernji list Andrija Vasilj, međugorski vinar, izjavio: - Ponosni smo i sretni što će Blaž Enology (blatina i žilavka) i hercegovački vinari sudjelovati na ovogodišnjem Sajmu gospodarstva i turizma koji se održava u Mostaru, u srcu vinarstva u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Na sajmu će ove godine sudjelovati Vinarija Čitluk, Podrumi Andrija, Vinarija Vilinka, Vinarija Sivrić, Vinarija Ostojić, Vinarija Matić, Vinarija Marijanović, Vinarija Buntić, Carska vina Grgo Vasilj, Vinarija Rubis te Vinarija Petrus Mate Vasilj Dida. Njih ukupno 11. - Nadamo se da će naši vinari donijeti svoja najbolja vina iz prošlih berbi te da će posjetitelji imati priliku kušati pravu vinsku raskoš Hercegovine - kaže Andrija i dodaje:

- Želim naglasiti da je berba 2021. bila izvrsna i ostat će zapamćena kao jedna od boljih berbi našega vremena. Dobro je istaknuti da su naši vinari osvajali prestižne nagrade od Mostara do Londona - Decantera, što još jednom potvrđuje da su naša vina sposobna za izlazak i na najzahtjevnija svjetska tržišta.

Bogatstvo Hercegovine

Ujedinjeni oko ideje o promociji Hercegovine kao vinske regije, hercegovački vinari zajedničkim nastupom na mostarskom sajmu žele kvalitetno predstaviti vrhunska vina autohtonih sorti blatine i žilavke te doprinijeti razvoju vinskog turizma u Hercegovini. Stoga pozivamo prijatelje i ljubitelje vinske kapljice da dođu i posjete naše štandove u sklopu 23. sajma gospodarstva i turizma u Mostaru. Sajam se otvara danas, 5. travnja, i traje do subote, 9. travnja 2022.

Duga tradicija

Vinarstvo i vinogradarstvo u Hercegovini ima dugu tradiciju koja seže sve od antičkih vremena te je tijekom povijesti imalo svojih uspona i padova. Trenutačno je u BiH 3700 hektara pod vinogradima.

Pod pokroviteljskom Turističke zajednice HNŽ-a i tadašnje Udruge vinara i vinogradara Hercegovine, 2007. godine utemeljena je i službeno otvorena Vinska cesta Hercegovine koja je ujedinila sve vinarije. Ovaj hvalevrijedan projekt na najljepši je mogući način zaokružio turističku ponudu Bosne i Hercegovine. Kroz Vinsku cestu Hercegovine ne samo da promoviramo svoja vina nego i svoje kulinarstvo, tradiciju i kulturu. Dobro je istaknuti da je ideja Vinske ceste ponovno zaživjela i uz pomoć USAID-ove inicijative i vinara, čiji je cilj unaprijediti i povezati Vinsku cestu s ostalim aspektima turističke ponude u BiH.

Za istaknuti je da je i Blaž Enology kroz festivale koji okupljaju proizvođače žilavke i blatine te istinske ljubitelje i znance vina dao svoj doprinos u predstavljanju Hercegovine kao vinske regije s naglaskom na naše autohtone sorte blatine i žilavke kao zaštitni znak Hercegovine.

Blaž Enology okuplja najbolje proizvođače blatine i žilavke od 2016. godine te će i ove godine na bazenima Sport centra Međugorje ponuditi vrhunski Eno-gastro zabavni program koji željno iščekujemo početkom rujna 2022.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije