U BiH slijede katolički (25. 12.) i pravoslavni (7. 1.) Božić. Između je Nova godina koju svi slave

Blagdani su pred vratima, trpeza koju pripremamo bit će najskuplja do sada, više ćemo potrošiti i na darove

VL
Autor
Željko Andrijanić
21.12.2022.
u 21:05

U vremenu jedne od najvećih kriza u proteklih stotinu godina cijene su rekordne. Međutim, one ne mogu ukrasti blagdane ni njihovu duhovnu bit, ali ni materijalističku, koja se isto tako ukorijenila

Jedan od najnevjerojatnijih mjeseci proteklih godina polako se bliži svome kraju, piše Večernji list BiH. Uz nogometnu euforiju, koja je osobito bila prisutna kod Hrvata u BiH čiji su sunarodnjaci došli do završnice Svjetskog prvenstva i osvojili brončanu medalju, istodobno su se odvijale pripreme za Božić.

Najradosniji blagdan katolici slave 25. prosinca. Svete mise zornice prepune su vjernika. - Zornica nas poziva na budnost i na pripravnost srca za novi advent koji se ima zbiti - kaže nam fra Jurica Periša, župnik u Podhumu kod Livna, koji proteklih dana i tjedana okuplja vjernike na misama koje započinju jutrom u 6 sati.

Dolasci izvana

Tako je diljem BiH gdje žive Hrvati. Rano buđenje i sudjelovanje na misama jedan je oblik žrtve, odricanje od sna, a sve u svrhu što bolje priprave za rođenje Isusa Krista. I u humanitarnim akcijama i drugim aktivnostima sudjeluju praktički svi koji mogu, a neke župe u mnogočemu prednjače. Gruđani su prikupili više od 10 tisuća maraka u novcu, zatim hranu, a sve za Kruh svetog Ante u Sarajevu, da se pomogne potrebitima. Blagdani će tako biti barem donekle lijepi i onim najugroženijima. Mirisi kolača već dopiru iz domova.

Uz blagdane i vjerski aspekt, pred vratima nam je i Nova godina. Vatrometa će biti dovoljno za svečane dane, iako ga se kvalitetno potrošilo u sportskim, slavljeničkim danima. Nakon Nove godine pravoslavni vjernici u BiH slavit će svoj Božić 7. siječnja.

Gužve su već na graničnim prijelazima jer oni koji mogu uzeli su godišnji odmor ili troše nagomilane dane odranije. - Imali smo dosta neradnih dana zbog raznih razloga, a prvenstveno je uzrok bio koronavirus. Sada, kada se sve smirilo, poslodavci su nam dali godišnji odmor i u cijelosti ćemo ga provesti u rodnom kraju. Radujemo se druženjima s obitelji, prijateljima, okupljanjima u mjestu. Ovo je vrijeme radosti - pričaju nam supružnici na graničnom prijelazu u Vinjanima, a koji su svratili u lokalnu trgovinu da bi kupili dodatnih namirnica pred dolazak kući. Darove su ponijeli iz Njemačke, kažu da ima za svakoga ponešto. - Nutella je obvezna. Rekli su nam da bez toga ne dolazimo, a ima i gumenih bombona. Te stvari koje su se tradicionalno kupovale zadržale su se - pričaju nam. Očekuju i lijepo vrijeme, a ono je, uz nekoliko kišnih kapi, najavljeno diljem BiH. Naravno, dugoročno je teško prognozirati, ali prema onom što zasad vidimo, nestabilnosti kakvih smo viđali proteklih mjesec i pol dana ne bi trebalo biti.

A ono što će biti posebno i za ove blagdane je i najskuplja božićna trpeza. Cijene su veće od 30 do 50 posto u odnosu na prošlu godinu, stoga će i blagdanska košarica biti skuplja. Čak i za onu najjeftiniju trebat će i do 300 maraka jer su prehrambeni artikli preskupi, a nekad se za taj novac moglo opskrbiti cijelo kućanstvo za nekoliko dana, a ostalo bi štogod i za darove. Prema istraživanjima, u odnosu na prošlu godinu porastao je broj onih koji će za darove potrošiti 150, 250, pa čak i više maraka. Očito je da je prehrana u cijeloj priči najozbiljnija investicija. Gordani Bulić, koja je jedan od najboljih poznavatelja situacije na tržištu i borac za prava potrošača, iznijeli smo neke statističke pokazatelje koji govore o poskupljenju od 30 posto, a ona nam je na jednostavnom primjeru objasnila i zašto će se više potrošiti na darove i zašto su, primjerice, kućanski uređaji ostali među jeftinijima u odnosu na sve ostalo. - Nažalost, mislim da je poskupljenje više od 30 posto i da je blagdanska košarica 40 posto skuplja, pa i više, posebno ako se radi o potrošačkoj košarici. Zamislite kako je u obiteljima koje nisu imale povećanje prihoda, a najviše su rasli osnovni prehrambeni proizvodi poput kruha i mlinarskih proizvoda, jestivog ulja, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina. Pa i neke vrste povrća koje su na našim trpezama, poput krumpira, luka i kupusa, poskupjele su - priča nam Bulić. Neke stvari i nisu poskupjele. - Svi vidimo su da cijene prehrambenih proizvoda koji su skuplji, osim banana, približne onima kao prošle godine ili su malo više. Konkretno, mandarine nisu ostvarile značajan rast. Isto kao što nemamo rast cijena kućanskih uređaja, kao da nije bilo rasta cijene energije. U prijevodu, onome što se može odgoditi, što se danas može zaobići, ne raste cijena. Cijene tih roba nisu porasle. Štoviše, još je više pogodnosti da ih se kupi jeftinije za gotovinu, bez kamata... Govorimo o perilicama rublja, usisivačima, glačalima, mikserima. Svi oni mali kućanski uređaji smiješno koštaju. Sada možete pronaći mikser po cijeni od dvije litre ulja - ističe Bulić.

Radnička plaća nedovoljna

I tu je pozadina kupnje darova za Božić i Novu godinu. Njih ima i po povoljnim cijenama. - Svaki proizvod čiju kupnju možete odgoditi nije ni poskupljivao, već su samo drastično rasle cijene osnovnih prehrambenih proizvoda, odnosno onog bez čega se ne može. Tako se ide na udar na siromašne slojeve stanovništva i posljednji novac im se uzima za hranu. Što sada reći za nastupajuće blagdane, i božićne i novogodišnje, kada vidimo da je ovo najveći udar na siromašne, na one koji nemaju redovite prihode, male ili ograničene, a neku radničku plaću, mirovinu... Oni su najviše pod pritiskom i neće ove blagdane obilježiti kao ranijih godina - istaknula je Bulić. Poslala je poruku i kako se ponašati za ove blagdane. - I dalje savjetujemo građanima da planiraju svaku nabavu, neka kupuju ondje gdje je i 5 feninga jeftinije. Primjerice, ako pričamo o ulju, nema veze tko je proizvođač, već neka zadovoljava kriterije. Svaku kupnju treba planirati jer bez obzira na to što smo siromašna zemlja i što je ovakva situacija, jako često vidimo na kontejnerima vrećice sa starom hranom. Netko je to iznio jer se u kući pokvarila, jer joj je istekao rok i onda se baca. Moramo biti racionalni, planirati svakodnevno, maksimalno koristiti kućne zalihe da ničemu ne istekne rok trajanja i voditi računa o svemu prilikom kupnje. I ovih blagdana gledajte proizvode koji su jeftiniji, pa će se i trgovci zamisliti - istaknula je Bulić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?