Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bjeloglavi sup ponovno će brinuti o zdravlju građana BiH

Bjeloglavi supovi se hrane isključivo uginulim mesom, a na taj način štite ljude od svih potencijalnih zaraznih bolesti koje nastaju truljenjem i raspadanjem životinja u prirodi.
01. listopada 2014. u 23:34 1 komentara 766 prikaza
bjeloglavi sup
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Zarazne bolesti koje su se nakon katastrofalnih poplava u svibnju nanovo počele pojavljivati u BiH prisilile su stručnjake da počnu tražiti rješenja kako bi se zaustavilo širenje takvih bolesti. Zavod za zaštitu kulturno - povijesnog i prirodnog naslijeđa RS u suradnji s biološko istraživačkom organizacijom "Južnjačko plavo nebo" iz Trebinja pokrenuo je program obnavljanja kolonije bjeloglavih supova u Hercegovini.

U centru za reintrodukciju bjeloglavih supova koji se nalazi u selu Sedlari (Popovo polje) 28. rujna smještena je prva ptica simboličnog imena "Dušan Silni", jer, kako ističu organizatori ovog zahtjevnog projekta, da bi cijela priča uspjela potrebna im je ogromna sila i pozitivna energija.

- Program stalnog naseljavanja supova u Hercegovini još nije zaživio, a prema sadašnjim informacijama trebao bi početkom naredne godine .

Bjeloglavi supovi se hrane isključivo uginulim mesom jer nisu sposobni da uhvate bilo kakav živi plijen, a na taj način štite ljude od svih potencijalnih zaraznih bolesti koje nastaju truljenjem i raspadanjem životinja u prirodi.

  • bendz:

    Covjek je najgora zivotinja i najveci neprijatelj prirodnog sustava.Gdje god je stigao i mogao unistavao je prirodu i njena ziva bica. Nikad nisam razumio ubijacki nagon kod covjeka da ubija zivoptinje iduci u lov ili zbog prodaje zivotinjske koze(leopardi i ... prikaži još! ostala krznana bica), kostiju (slonovi) i sl.covjek je prava stetocina i bruka ove planete koja je sve manje lijepa i sve vise na putu da se rasturi ljudskim prokletstvom za profitom.