Nova knjiga “Politički rječnik Frane Vukoje”

Biser riječi koji ima osobitu vrijednost za čitatelje

frano00
Foto: Ana Buntić Ćavar/Vecernji.ba
1/5
15.12.2014.
u 11:45

Pogodak u sridu! Tako bi se najkraće mogao opisati novi književni uradak Politički rječnik Frane Vukoje, novinara i književnika. Publici se predstavio s najnovijom, šestom po redu, knjigoms više od 300 pojmova političkog novogovora koji su od 2012. izlazili u “Večernjem listu”.

Izabrani tekstovi

- Politički rječnik Frane Vukoje nudi često pomirljive note i ocjene, čak i za ono što je nepomirljivo, te na sebi svojstven, često šaljiv i ironičan način komentira pojedine pojmove, zbog čega ova knjiga, odnosno svezak izabranih tekstova objavljenih u “Večernjem listu” ima osobitu vrijednost - kazao je novinar Večernjaka Zoran Krešić dodavši kako je knjiga biser riječi koju bi valjalo imati uza se. Knjigu je predstavio i Marko Tokić, predavač hrvatskog jezika i stilistike na Filozofskom fakultetu u Mostaru, koji je ujedno napisao recenziju za Vukojinu knjigu kazavši kako je ovo knjiga od koje ne samo da ćemo naučiti nešto novo, nego će nas i zabaviti Vukojin britki humor. - Prva riječ koja mi je ušla u uho bila je “implementacija”. To prevedeno doslovno znači “provedba”. Kada političari kažu “implementacija”, kao da su rekli “transplantacija”. I tako riječima daju svom poslu na važnosti - našalio se Tokić. O knjizi je kazao kako je Vukoja objedinio fraze političkog funkcionalnog stila u kojem se svašta govori da se ne kaže ili ništa ne govori da bi se reklo.

Zadatak ispunjen

- Što je pozadina određenih izraza i zbog čega su oni bili potrebni u političkoj komunikaciji na uljudan, kulturan i enciklopedijski način s dozom ironičnog začina sve Frano stavlja pred publiku da se na jednom mjestu uvjeri o kakvom se novogovoru informira i formira - zapisao je, između ostalog, Tokić u recenziji knjige. Uz voditelja predstavljanja Gojka Jelića, koji je ujedno radio i grafičku pripremu knjige, publici se na svojstven način obratio i sam autor pročitavši određene fraze iz knjige. - Na jednom od kolegija “Večernjeg lista” dobio sam zadatak objasniti određene izraze i fraze koji se često koriste, a većina čitatelja ne zna njihovo puno i pravo značenje. Glavni urednik Jozo Pavković mi je tada kazao: “Direktore, koliko izguraš” i ja sam evo izgurao dvije godine i četiri mjeseca, kazao je Vukoja dodavši kako se u to vrijeme skupilo šestotinjak pojmova. Od toga je napravljen izbor na tristotinjak pojmova koji se koriste često na političkoj sceni.

- Trudili smo se svakom pojmu dati pokoju kristalnu kocku vedrine. Kako bi sve bilo i kristalno jasno! - zaključio je Vukoja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?