neozbiljno

Birokratskom pogreškom ili namjerno dodatno kompromitiran put u NATO

Vijeće ministara BiH
29.01.2019.
u 19:00

Pojedine institucije vlasti u Bosni i Hercegovini očito nisu ozbiljno shvaćale integracije u NATO, a ono što se posljednjih tjedana zbiva oko aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP) i unutarnje političke polemike u BiH dobiva novu dimenziju kad je obznanjeno da je Vijeće ministara tek sredinom ovog mjeseca u Službenom glasniku BiH objavilo odluku o uspostavi Povjerenstva za integracijski proces BiH u NATO, piše Večernji list BiH. 

Politički sumnjivo

Ne bi tu bilo ništa sporno i politički sumnjivo da ovo povjerenstvo odlukom Vijeća ministara nije uspostavljeno još 2015. godine. U ovo povjerenstvo je imenovano 18 osoba kojima je zadatak, između ostalog, bio utvrđivati prioritete u provedbi obveza Bosne i Hercegovine, koje proizlaze iz sudjelovanja BiH u NATO-ovu programu ”Partnerstvo za mir”, kao i u vezi s prijmom u punopravno članstvo NATO-ova saveza te pripremaju planove rada i predlažu Vijeću ministara Bosne i Hercegovine mjere i aktivnosti za provedbu obveza te kontinuirano prate i analiziraju njihovu provedbu.

Iako je odluka usvojena još 2015. godine, još uvijek aktualni saziv Vijeća ministara BiH tek je prije dva tjedna tu odluku objavio u Službenom glasniku BiH. Da stvar bude gora, u istom broju Službenog glasnika BiH objavljena je i odluka o izmjeni odluke o uspostavi Povjerenstva za NATO-ov integracijski proces, a u kojoj je izmijenjeno pet od 18 imena koja su navedena u odluci usvojenoj 2015. godine, a objavljenoj 2019. godine.

Ovaj formalni propust Vijeća ministara samo pokazuje koliko se zapravo (ne)ozbiljno pristupalo integraciji u NATO i koliko su i sadašnja uvjetovanja uspostavom vlasti prihvaćanjem članstva u tom savezu licemjerna. Valjda bi netko od tih koji danas ucjenjuju trebao znati da je odluka o uspostavi povjerenstva skupljala prašinu po ladicama Vijeća ministara tri i pol godine.

Povjerenstvo upitno

Sada je upitno jesmo li u proteklom razdoblju uopće imali legalno

povjerenstvo, ako se zna da većina odluka stupa na snagu tek objavom u Službenom glasniku BiH.

Da bi došlo do aktivacije MAP-a, potrebno je da Vijeće ministara BiH usvoji prijedlog Godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018. - 2019. , a predlagač tog dokumenta je Povjerenstvo za integracijski proces BiH u NATO, koje bi se, prema onome što je objavljeno u Službenom glasniku BiH, tek trebalo uspostaviti. Kako bilo, politički razlozi i dalje blokiraju usvajanje tog dokumenta u Vijeću ministara jer ministri iz RS-a ne žele dati suglasnost za njegovo uvrštavanje u dnevni red, a ni samo usvajanje. Za očekivati je da “propust” s objavom odluke o uspostavi povjerenstva dodatno iskoriste za odgodu razmatranja Nacionalnog programa, a time i aktiviranja MAP-a. Tko je, kako i zbog čega dao još jedan argument protivnicima puta u NATO za njegovo zaustavljanje, morali bi znati u Vijeću ministara.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?