Intervju Stjepana Boškovića

Bio sam i bit ću načelnik svih građana bez obzira na nacionalnost

21.02.2017.
u 07:00

 Stjepan Bošković je nakon ponovljenih izbora u Stocu osvojio svoj četvrti mandat za načelnika te općine. U razgovoru za Večernji list govori o izbornom rezultatu, gospodarskim planovima i perspektivama života u Stocu.

Gospodine Boškoviću, uz čestitke na ponovnom izboru za načelnika, molim vas kratak osvrt na ponovljene izbore 19. 2. ?

- Sve što smo planirali 2. listopada 2016. godine, ostvarilo nam se 19. veljače 2017. na ponovljenim izborima. HDZ BiH je jasno kazao da će imati načelnika i pokazalo se da smo bili u pravu. Osim moga reizbora, osvojili smo i apsolutnu većinu u Općinskome vijeću kroz listu HDZ-a i jednoga neovisnoga kandidata. Naravno, odbacili smo sve pokušaje da se preuzme Vijeće i blokira formiranje vlasti u općini Stolac.

Je li vas iznenadila odluka bošnjačke strane odnosno Inicijative za Stolac koja je najprije pozivala Bošnjake Stoca na bojkot izbora da bi ih onda pozvala da izađu na izbore u 13 sati?

- Nije nas ništa iznenadilo jer mi smo sve znali unaprijed, iako su oni svoje planove mijenjali iz dana u dan. Da se razumijemo, njihov glavni cilj je bio prekinuti izbore u općini Stolac i cijeli izborni proces vratiti na početak do novih izbornih lista i svega ostaloga. Međutim, imajući u vidu da Izborni zakon ne poznaje takvu situaciju, onda su se morali prilagođavati i imajući u vidu da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) zauzelo stav da će provesti izbore u Stocu i da je određenim mjerama preduhitrilo i preveniralo poteze Inicijative za Stolac, onda njima nije ništa drugo preostalo nego u subotu već dijeliti letke i pozvati svoje simpatizere da ipak iziđu na izbore.

Zašto u 13 sati?

- Zato što je do 13 sati postojala mogućnost prekida izbora u Stocu. Imajući u vidu da bi SIP to prevenirao, odustali su od te nakane.

Ipak, ni masovnijim izlaskom na izbore nisu uspjeli promijeniti vlast u Stocu.

- Inicijativa za Stolac je kalkulirala s 4300 glasova koliko su mislili da iznosi njihovo biračko tijelo i da im je to dovoljno da preuzmu Općinsko vijeće i načelnika općine. Međutim, pokazalo se da oni raspolažu s maksimalno 3000 glasova koji ne samo da im nisu dovoljni, već nas vraćaju na poziciju 2012. godine, koliko su i tada imali glasova. A HDZ BiH, odnosno ja kao načelnik, osvojio je više glasova nego 2012. godine, unatoč optužbama da su 2012. godine glasovali mrtvi. Čak su postavljali i upit jesam li ja demokratski izabran načelnik općine Stolac. Evo, sad se pokazalo da su sve to bile laži. Imali smo najdemokratskije izbore u općini Stolac po riječima svih promatrača koji su bili ovdje.

Stocu se, dakle, nije dogodio slučaj “Komšić 2”?

- Gledajte, to je bilo nezamislivo, ali Inicijativa za Stolac bila je spremna na sve samo da ne pobijedi HDZ BiH, odnosno kandidati koji imaju potporu hrvatskoga naroda. Pa su bili spremni iskoristiti jednoga Matu Komšića u nadi da će uspjeti uzeti nešto glasova Stjepanu Boškoviću 2. listopada, da bi na koncu on na ponovljenim izborima ostao i jedini kandidat za kojega će oni glasovati. Mnogi ni unutar bošnjačkog naroda nisu bili zadovoljni niti su odobravali takvu ideju Inicijative koja je na koncu, pokazalo se, bila pogrešna i doživjela fijasko.

Na svu sreću, izbori su protekli civilizirano i bez ijednog incidenta, ali uz visoke mjere osiguranja.

- Dovoljno govore komentari neovisnih promatrača da su izbori u Stocu, po njima, bili najtransparentniji izbori u povijesti BiH. Naravno, tome su doprinijele i sigurnosne mjere i policija koja je osigurala ljudima pravo da biraju bez da ih itko ometa, da doživljavaju prijetnje. Mislim da je taj dan pokazao da mi možemo imati demokratske i civilizirane izbore.

Vi ste odmah po završetku izbora i prvih rezultata kazali da ćete biti načelnik Hrvata i Bošnjaka, ali i svih građana Stoca?

- Ja sam uvijek tvrdio da broj glasova koje dobivam kroz sva tri mandata, a evo i četvrti, nisu samo glasovi Hrvata, već da tu ima i glasova Bošnjaka, ali i svih drugih građana Stoca. Nisu samo Hrvati glasovali za mene. Moje je biti načelnik svih građana našega grada i općine bez obzira kojem narodu pripadali, a bit ću u onoj mjeri koliko me drugi budu smatrali svojim.

Koji će biti vaši prvi potezi nakon uspostave nove vlasti i Vijeća?

Budući da se ovdje radi o kontinuitetu vlasti što je, nažalost, prekinuto već osam mjeseci dugom predizbornom kampanjom, nastavit ćemo raditi na tri strateška projekta koji se odvijaju u općini Stolac. To je u prvom redu projekt rehabilitiranja povijesne baštine i određenih odredišta koja su se našla na UNESC-ovu popisu, a sve u cilju poboljšanja turističke ponude i kapaciteta općine. Drugo je gospodarska zona Hodovo sa solarnim elektranama i gospodarskim objektima gdje pokušavamo kroz realni sektor otvoriti nova radna mjesta, zaustaviti trend iseljavanja iz Stoca i, naravno, treće, ali ne manje važno, cestovni pravac Mostar - Stolac - Neum kao jedan infrastrukturni projekt koji bi Stocu dao veliki gospodarski zamah. Od ostalih projekata koje treba završiti je vodoopskrba Dubravske visoravni koje vršimo u suradnji s Općinom Čapljina. Svi navedeni strateški projekti od krucijalnog su interesa za razvitak općine i opstanak i ostanak ljudi na ovom području.

Koliko se ova kriza oko izbora odrazila na te projekte, usporila gospodarski razvoj općine i život uopće?

- Kapital traži sigurnost i da bismo privatnog investitora doveli u Stolac i zadržali ga, moramo imati stabilnu gospodarsku i političku situaciju. To je najveći izazov koji stoji pred nama. Ja ću sve učiniti da kroz budući rad stvorim povoljnu klimu za ulagače.

Nakon vaše pobjede hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio je poruku kako će sve razine vlasti pomoći Stocu da se pokrenu projekti i bolje živi?

- To je plod dugogodišnje suradnje s višim razinama vlasti. Mi očekujemo da poruka Čovića i zaživi jer očekujemo jači poticaj svim našim projektima sa svih razina vlasti, od županije preko Federacije do države. Također, očekujemo i bolju suradnju s Vladom Hrvatske, a sve u cilju zaštite hrvatskoga naroda koji ovdje živi. Mogu obećati da ćemo i u ovome mandatu tražiti zajedničke snage u Općinskom vijeću da Stolac napravimo gradom za primjer na zadovoljstvo svih građana koji žive ovdje i da nam se više nikad ne ponovi ovo što smo doživjeli proteklih mjeseci.

Možete li poslati na koncu poruku građanima Stoca, posebno mladima, kakva im je perspektiva i zbog čega bi trebali svoj život planirati u vašoj općini?

- Nažalost, teško se boriti protiv trenda koji je zahvatio ne samo Stolac već cijelu zemlju, regiju pa i šire. Ali, zato mi kao općina moramo naći snagu da ne budemo ti koji će poticati ljude na odlazak, već oni koji će raditi na smanjenju tog trenda, a možemo ga smanjiti samo kroz razvoj gospodarstva, ulaganjem i otvaranjem radnih mjesta. A to kroz ova tri-četiri projekta koja sam naveo mislim da možemo ostvariti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?