Sveta misa zadušnica za fra Ljudevita Lastu

Sve što je u životu radio fra Ljudevit je činio iskreno i davao sebe potpuno

sahrana
Foto: Stojan Lasić/Vecernji.ba
1/10
14.12.2015.
u 14:59

Sveta misa zadušnica za mostarskog svećenika fra Ljudevita Lastu služena je danas u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.  Rodbina, veliki broj svećenika, prijatelji i vjernici došli su se oprostiti od fra Ljudevita Laste koji je bio svećenik 43 godine. 

Misu zadušnicu za pokojnog fra Ljudevita Lastu predvodio je dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, a od legendarnog svećenika govorio je fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije.

  "Završen je prerano jedan sadržajan i bogat život. Zatvorila se jedna knjiga izuzetno bogatog sadržaja. Knjiga puna dobrih i plemenitih djela, prestalo je kucati jedno veliko srce. Fra Ljudevit je preminuo jučer na Dan gospodnji, na dan otvaranja vrata milosrđa. I kao što kaže veliki francuski pisac i političar: "Kad hrastove obaraju šume ječe".

Tako je smrt fra Ljudevita potresla sve one koji su ga dobro poznavali, a njih je veoma mnogo ne samo u zemlji, već i šire. Kad bih u nekoliko riječi opisao fra Ljudevita kao osobu onda bih na temelju naših brojnih susreta i prijateljskih razgovora, a znamo se od davne 1974 godine, želio reći sljedeće :  Fra Ljudevit je bio čovjek komunikacije, otvoren, društven, veseo, druželjubiv , gostoljubiv, nimalo kompliciran i potpuno jednostavan, drag i srdačan, prisan i obziran, nesebičan i uslužan, razumni rodoljub, iskreni domoljub, ponosan na svoje svećeništvo i ljubomoran na svoje redovništvo. Moram javno priznati da se teško opredijeliti i staviti naglasak na bilo koju od navedenih vrlina, jer sve što je u životu radio fra Ljudevit je činio iskreno i davao sebe potpuno, davao je sebe i od sebe na njemu svojstven način. Bio je gorostas skromnosti, poštenja i čovječnosti, bio je moralna vertikala na ponos svima koji su ga poznavali, voljeli i poštivali. 

Temelj takvom stavu i držanju bilo je bez sumnje njegova duboka vjera u Isusa Krista koju je ponio od svojih roditelja Bože i Janje kroz molitvu i nadljudski rad maksimalno oplemenio u svojoj redovničkoj zajednici. Stoga želim danas ovdje snažno iznijeti sljedeće. 

Zahvalni smo Bogu za veliko Ljudevitovo srce koje je znalo voljeli najmanje i najpotrebnije, zahvalni smo Bogu da je Ljudevit gdje god se pojavio i što god je radio, s kim god se družio i što god izustio ostavljao dojam čestita čovjeka, uzornog redovnika i savjesnog svećenika koji je Božje lice otkrivao u cijeloj njegovoj ljepoti i privlačnosti. Neizmjerno smo zahvalni Bogu da je Ljudevit pripadao nama i našoj Franjevačkoj provinciji u Hercegovini, i crkvi u Hrvata što nas ovdje u ovom tužnom danu ispunja zadovoljstvom, srećom i vjerničkim ponosom", kazao je fra Ivan Ševo. 

Legendarnog fra Ljudevita Lastu Mostarci pamte i kao svećenika koji je posebno u teškim ratnim godinama davao vjeru, nadu i utjehu onima koji su najviše patili u gradu na Neretvi. "Zahvalni smo Bogu zbog njegovog jedinstvenog pohoda i ophođenja prema bolesnicima, prvenstveno u mostarskoj bolnici, on ih je znao hrabriti i utješiti kao malo tko. Osobno sam mu iznimno zahvalan što je u mjesecu travnju ratne 1992. godine bio spreman ostati zajedno sa mnom i još nekom braćom ovdje u samostanu.Kad ljudski život u ludilu rata nije vrijedio gotovo ništa, vjerovao to netko ili ne, mi smo bili spremni umrijeti za svoj narod, crkvu i provinciju", riječi su fra Ivana Ševe.  

Obred i pokop fra Ljudevita Laste održani su na groblju 'Šoinovac' u Mostaru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije