Neobično otkriće

Bihać sagrađen 
na katakombama, gdje vode tajni prolazi?

13.09.2015.
u 06:15

Mešić i Begić su obavili brojne razgovore s građanima, čuli različite priče i legende koje u Bihaću poslije ispitivanja važe kao vjerodostojne...

Grad Bihać je pun nepoznanica i neotkrivenih tajni iz vremena stare povijesti i njezina graditeljstva. Potvrđuje to i nedavno otkriće podzemnih hodnika koji su kroz raniju povijest ovoga grada na sjeverozapadnim bedemima Bosne služili za evakuaciju stanovništva, prijevoz oružja i hrane. Ispod današnje Kapetanove kule i crkve sv. Ante Padovanskoga povezana pothodnicima ili katakombama ispod bihaćkoga staroga Konaka, a koja je služila kao zatvor, prokopani su hodnici kroz koje su bježali sužnji, kaže legenda o gradu Bišću.

Podzemni ulazi i tajne

Navode ovo za "Večernji list, bh. izdanje" mladi amateri Kenan Mešić i Sandi Begić koji se, dok čekaju na upis na jedan od fakulteta, amaterski bave proučavanjem podzemnih hodnika u staroj gradskoj jezgri Bihaća. Ponukalo ih je na ovo učestalo propadanje tla, ali i poznate činjenice i legende koje se pričaju u Bihaću. - Prošle godine tako se urušilo tlo ispred gradskoga kafića "Avlija". Komunalci su zatrpali i sanirali provaliju, ali je nisu ispitali zbog čega je ulica propala, a nadležne institucije za kulturno naslijeđe trebale su, vjerojatno, istražiti podzemlje gradske jezgre, kažu Kenan i Sandi koji su nas uputili do jednog podzemnog ulaza u hodnik u sklopu zaštićene povijesne građevine Konak na lijevoj obali Une. Što se krije ispod grada na Uni, nagađa se, ali dio istine otkriva jedan od restauratora Mirzet Mujadžić. - Već smo obavili probno geofizičko snimanje na položajima blizu Kapetanove kule i s vanjske strane bedema otkrili mnoštvo podataka o rasporedu i količini čvrstih struktura uzidanih ljutim kamenom i kamenom bihacitom ispod površine tla - kaže Mujadžić uz potvrdu da je metoda georadarskog snimanja učinkovita i odgovarajuća za ovakva istraživanja. Dodaje kako za preciznu interpretaciju "što se krije ispod Bihaća" treba provesti sustavno istraživanje.

Povezivanje obala Une

S druge strane, Mešić i Begić su obavili brojne razgovore s građanima, čuli različite priče i legende koje u Bihaću poslije ispitivanja važe kao vjerodostojne, pa i onu da su podzemni kanali povezivali obale Une ispod površine rijeke. Navodno, ostaci zarušenih hodnika se mogu pronaći na desnoj obali Une, u blizini Medicinske škole, u naselju zvanom Prekounje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije