radikalni borci

BiH vraća žene koje su se pridružile ISIL-u

06.03.2019.
u 21:26

Žene koje su proteklih godina, zajedno sa svojom djecom, boravile u Siriji i Iraku na teritoriju koji je kontrolirala organizacija Islamska država, i koje su iz Bosne i Hercegovine, po ubrzanom bi postupku trebale ubrzo biti vraćene u tu zemlju. Osim tri udovice, koje su već identificirane i u postupku su vraćanja, tu je još petero državljana BiH kojima se pokušava utvrditi identitet kako bi se mogli vratiti u zemlju.

Pastir kod terorista

Tu je informaciju potvrdio još prošli tjedan ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, kazavši kako su od zapadne, odnosno američke obavještajne službe dobili spis na kojem je osam državljana BiH i koji se nalaze u rukama Sirijskih demokratskih snaga koje čine arapski i kurdski borci. Osim tri udovice te njihove djece, u BiH bi se trebali vratiti i borci terorističke organizacije Islamske države.

Naime, kako tvrdi ministar Mektić na tom popisi koji su dobili, samo za dvojicu vjeruju da su državljani BiH. Jedan od njih je 24-godišnji Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, koji je bio pastir kod Huseina Bilala Bosnića, osuđenog za terorizam. Ćufurović je otišao u Siriju 2013., a za njim je raspisana i crvena Interpolova tjeralica. Mediji u BiH prije su objavili kako su u zarobljeništvu koalicijskih snaga i najmanje trojica muškaraca iz BiH, koji bi također mogli biti vraćeni u zemlju podrijetla.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o Emiru Ališiću, Hamzi Labidiju te Aliji Keseroviću. S druge strane, nema pouzdanih informacija što se dogodilo s Nusretom Imamovićem, nekadašnjim vođom zajednice radikalnih islamista u BiH, čije je sjedište bilo u selu Gornja Maoča, koji je iz te zemlje u Siriju otišao među prvima još 2013. godine i ondje se pridružio terorističkoj organizaciji Al-Nusra te je bio jedan od organizatora prebacivanja državljana BiH na ratišta u Siriju i u Irak. Iako je stigla nepotvrđena informacija da je poginuo, postoji informacija i kako danas živi u mjestu Darkush (provincija Idlib) te da više nije vojno aktivan i da radi kao vehabijski imam na širenju ideologije.

Inzistiranje SAD-a

Prikupljaju se svi podaci, prije svega dokazi da spomenute žene imaju državljanstvo BiH, a potom se ispituje njihova uloga u tzv. Islamskoj državi. Za sada je, u suradnji s njihovim obiteljima ovdje u BiH, za tri žene i njihovu djecu koju su odvele u Siriju skoro kompletirana dokumentacija. Sve se radi u suradnji sa SAD-om i njihovim nadležnim tijelima.

Žene o kojima je riječ i njihova djeca trenutačno su smješteni u kampovima pod kontrolom kurdskih snaga na sjeveru Iraka, a ako se pokaže da postoji zakonska osnova za njihov dolazak u BiH, oni bi u tu zemlju trebali biti prebačeni američkim zrakoplovima. Upravo je SAD od država-saveznika u koaliciji za borbu protiv Islamske države zatražio preuzimanje svojih građana zarobljenih u borbama s terorističkim skupinama u Siriji i Iraku. Takav zahtjev je, na sastanku dužnosnika država-članica koalicije za borbu protiv ISIL-a u Washingtonu 6. veljače, iznio američki državni tajnik Mike Pompeo, a ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je kako će njegova zemlja preuzeti tu obvezu.

Iako se još razmatraju mehanizmi za eventualno sankcioniranje žena koje su odlaskom podržale terorističku organizaciju Islamsku državu, kao i programi njihove deradikalizacije, za sada je izvjesno da će po njihovu slijetanju u zračnu luku Sarajevo biti uhićene i odredit će im se pritvor, što nam je već prije potvrdio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Istodobno, dok BiH vlast vraća svoje državljane u zemlju, Njemačka razmišlja o oduzimanja državljanstva svojim državljanima koji su ratovali na strani ISIL-a, kako je to učinila i Velika Britanija.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?