Naslovnica Vijesti

BiH su u ovom trenutku spremne napustiti više od tri četvrtine građana, čak 79 posto

22. svibnja 2017. u 19:30 0 komentara 777 prikaza
nezaposleni

Čak 79 posto ispitanika spremno je na preseljenje iz iH zbog novog posla, a istraživanje je pokazalo da su građani zemalja bivše države u većoj mjeri spremni na odlazak iz matične zemlje nego ispitanici iz drugih zemalja, stoji u istraživanju portala MojPosao.

Na iseljenje iz svoje zemlje najspremniji su ispitanici iz Srbije (82 posto) i BiH (79 posto), dok su u najmanjoj mjeri na preseljenje spremni ispitanici iz baltičkih zemalja - Estonije i Latvije po 62 posto te Litve (64 posto).

Glavni motiv za selidbu su više plaće i bolji životni standard.

Ipak, ima i onih koji ne žele napustiti svoju domovinu. Tu kategoriju ispitanika odbija dugotrajna odvojenost od obitelji i prijatelja. Također, komunikacija na stranom jeziku predstavlja prepreku za četvrtinu ispitanika, a petinu brine „što bi u tim zemljama bili stranci“. Petina smatra da se ne bi snašla u novom okruženju, a ispitanike najmanje brine zdravstvena njega u inozemstvu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.