Vijeće ministara BiH

BiH se ne nalazi na crnoj listi Europske unije

Vijeće ministara BiH
23.11.2016.
u 12:31

Krajnje je neuobičajeno da Udruženje banaka BiH daje informacije koje uznemiravaju javnost, a pri tome ne preciziraju o kojim bankama u BiH i o kojim transakcijama je riječ - priopćeno je iz Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH demantiralo je informaciju Udruženja banaka BiH u kojoj se tvrdi da je Bosna i Hercegovina na crnoj listi Europske unije, navodeći da se BiH nalazi na sivoj listi što, kako navode, predstavlja značajnu razliku.

- Krajnje je neuobičajeno da Udruženje banaka BiH daje informacije koje uznemiravaju javnost, a pri tome ne preciziraju o kojim bankama u BiH i o kojim transakcijama je riječ - priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Podsjećaju da se Akcijskim planom za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma Bosna i Hercegovina obvezala da navedene obveze izvrši do kraja prosinca 2016. godine. Vijeće ministara BiH je u proteklom razdoblju po preporuci Stručne grupe za financijsko djelovanje (FATF) realiziralo dio mjera iz Akcijskog plana i preostale su još dvije obveze koje će biti realizirane u predviđenom roku koji ističe do kraja prosinca. 

- Vijeće ministara BiH je opredijeljeno da unapređuje zakone i propise kako bi se poboljšao okvir za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma. Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o provedbi Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti UN-a koju preporučuje FATF. U narednom razdoblju će biti usvojene i preostale preporuke FATF-a, osobito one koje podrazumijevaju izmjene i dopune Krivičnih zakona (preostala je obveza izmjene Zakona u Republici Srpskoj) u dijelu koji se odnosi na inkriminaciju “pranja novca i financiranje terorizma”, uspostavu državnog registra NVO, udruženja i fondacija u cilju izbjegavanja dvostrukih ili trostrukih registracija, te sačiniti sveobuhvatni pregled za procjenu adekvatnosti pravnog okvira koji se odnosi na neprofitne organizacije, njihovu identifikaciju, karakteristike i vrste neprofitnih organizacija, a koje su u opasnosti od zlouporabe za financiranje terorizma do kraja 2016.godine, kako bi se izbjegla znatna kašnjenja i eventualne blokade prekograničnih financijskih transakcija - navodi se u priopćenju. 

Ministarstvo pravde BiH je zaduženo da izradi jedinstvenu internet stranicu nevladinih organizacija, udruženja i fondacija u suradnji s entitetskim vladama i Brčko Distriktom i očekuje se da realizacija i ovog cilja bude ispunjena do kraja ove godine. Prema svemu navedenom, manji dio obveza treba realizirati Vijeće ministara BiH, dok većinu obveza trebaju realizirati vlade entiteta.

Iz Vijeća ministara napominju i činjenicu da je Bosna i Hercegovina u prošloj godini realizirala sve obveze koje je dobila od MONEYVAL-a i nakon usvojenog izvješća i pohvaljenog napretka u oblasti provođenja mjera za sprečavanje pranja novca i financiranje terorističkih aktivnosti, sudionici plenarne sjednice MONEYVAL-a koja je održana u rujnu prošle godine, usvojili su prijedlog da se Bosna i Hercegovina skine sa sive liste MONEYVAL-a i da se stavi u rang država s redovnom procedurom izvještavanja.

Vijeće ministara BiH će nastaviti aktivno raditi na realizaciji dogovorenih ciljeva kako bi Bosna i Hercegovina bila izbrisana sa sive liste FATF-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije