Izaslanstvo EU

BiH počinje koristiti 71 milijun eura EU sredstava iz IPA-e 2018

15.01.2020.
u 21:00

Izaslanstvo EU u Bosni i Hercegovini započela je ugovaranje projekata u okviru financijskog paketa vrijednog 71 milijun eura, a nakon što su vlasti BiH u prosincu prošle godine potpisale program Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2018).

Iz Izaslanstva  navode da će ta sredstva biti korištena, između ostalog, za odjele poljoprivrede, energetske efikasnosti i pravosuđa. Bosna i Hercegovina trenutno koristi i sredstva dostupna iz godišnjih IPA programa od 2013. do 2017., čiji ukupni iznos prelazi 350 milijuna eura.

Dodaju da je EU u 2019. ugovorila projekte u vrijednosti od gotovo 81 milijun eura, dok je isplaćeno više od 64 milijuna eura, što je znatno više od cilja koji je zadat početkom godine. EU očekuje da BiH poboljša svoje financijske rezultate u 2020. kako u smislu ugovaranja novih aktivnosti, tako i za isplatu u okviru tekućih projekata.

Također, ističu da što se tiče IPA-e 2019. i 2020., u studenom prošle godine zemlje članice EU odobrile su te godišnje programe čija ukupna vrijednost iznosi oko 170 milijuna eura. Ta sredstva biće usmjerena na sljedeće sektore: reforma javne uprave, upravljanje javnim financijama, pravosuđe i tranzicijska pravdu, unutarnji poslovi, podrška parlamentima u procesu pridruživanja EU, energetika, transport, okoliš, trgovina i obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika. Time će biti omogućen početak priprema BiH za sljedeći financijsko razdoblje od 2021. do 2027.

- BiH je i najveći korisnik regionalne IPA-e za transport na zapadnom Balkanu. Dodijeljeno je oko 215 milijuna eura bespovratnih sredstava koja se koriste za sufinanciranje projekata ubrzavanja izgradnje autoputa na Koridoru Vc. Radovi na nekoliko dionica su u tijeku (Zenica sjever, Rudanka - Johovac, Počitelj - Zvirovići) ili će uskoro započeti (Tarčin - Ivan). Izgradnja mosta u Gradišci je u tijeku, a izgradnja mosta u Svilaju će biti završena za nekoliko mjeseci - priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije