Zvizdić u Podgorici

BiH opredijeljena da ide putem euroatlantskih integracija, ne postoji druga alternativa

02.08.2017.
u 16:54

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sudjeluje danas u Podgorici na Sumitu Američko-jadranske povelje (A5) - Specijalnom sastanku na razini predsjednika vlada, gdje je imao obraćanje na Radnoj sesiji šefova Delegacija.

Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina cijeni svaku priliku koja omogućava daljnje unapređenje suradnje među zemljama u regiji. Naglasio je da suradnja u okviru Američko-jadranske povelje predstavlja značajnu priliku za razmjenu mišljenja o vitalnim pitanjima koja se odnose na našu regiju i šire, te za učvršćivanje međusobnih odnosa i jačanja suradnje.

Istaknuo je da je naša zemlja nedvosmisleno opredijeljena da ide putem euroatlantskih integracija te u tom smislu ne postoji druga alternativa.

Zvizdić je rekao da se BiH zalaže za trajni mir, stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana. Istaknuo je opredjeljenje za jačanje demokratskih vrijednosti, vladavine prava, ljudskih prava i sloboda, dobrosusjedskih odnosa i regionalne, prenosi N1. 

Informisao je prisutne šefove Delegacija o napretku koji je BiH ostvarila od 2015. godine u procesu euroatlantskih integracija. Dodao je da su napravljeni su istinski pomaci u proceu EU integracija i istaknuo da je 2016.godina bila jedna od najuspješnijih godina za europski put BiH što je rezultiralo predajom aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.

Zvizdić je rekao da su stjecanje statusa kandidata tijekom 2018. godine za članstvo u EU kao i aktivacija MAP-a za članstvo u NATO-u, jedina jamstva koja vode ka prijeko potrebnoj stabilizaciji i ekonomskih i društvenih prilika, a samim time i unapređenja životnog standarda građana, privlačenja investicija, unapređenja ekonomskog rasta i kreiranja novih radnih mjesta. Dodao je da je prijem Crne Gore dokaz realnosti politike "otvorenih vrata" te i pozdravio spremnost NATO-a da uvažava napredak koji postignu zemlje kandidati. 
Naglasio je da je to za nas veoma važno jer perspektiva članstva u NATO-u i dalje ima ključnu ulogu za stabilnost ne samo Bosne i Hercegovine već kompletnog Zapadnog Balkana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije