Analiza CCI

BiH od 2007. do 2013. polovično iskoristila sredstva iz IPA fondova

euri
02.06.2016.
u 13:38

Analiza Centara civilnih inicijativa (CCI) "IPA fondovi - (Ne) iskorištene prilike i mogućnosti" pokazala je da je Bosna i Hercegovina od 2007. do 2013. iskoristila polovinu sredstava koja su joj bila na raspolaganju, javlja Fena.

Na prezentaciji analize koja je održana danas u Sarajevu navedeno je da je ukupna IPA alokacija za BiH u tom razdoblju iznosila oko 650 milijuna eura, ali da je zbog neispunjavanja uvjeta Bosna i Hercegovina samo polovično iskoristila te sredstva.

Od 2007. do danas sredstvima iz IPA fondova u BiH je financirana javna uprava s 500.000 eura, pravda i unutarnji poslovi s 38 milijuna eura, građansko društvo s 1,5 milijuna eura, ekonomski razvoj s 10,3 milijuna eura, te pravna stečevina EU s 3,5 milijuna eura.

Također, istraživanja su pokazala da građani Bosne i Hercegovine nisu u velikoj mjeri upoznati o IPA osnovama, značenjem, mogućnostima i elementima tog financijskog instumenta, njegovom utjecaju na BDP, i slično.

Naglašeno je da naglasak važnosti pružanja mogućnosti za korištenje sredstava iz EU pretpristupnih fondova treba promatrati kao javni interes svake zemlje, s fokusom na svakog građanina osobno. 

U CCI-u smatraju veoma važnim da u Bosni i Hercegovini budu osigurane sve pretpostavke da bi postotak iskorištenosti raspoloživih sredstava u okviru IPA II (od 2014. do 2017.) dostigao svoj maksimum.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?