Namjenska industrija

BiH najviše oružja izvozi u Saudijsku Arabiju i Egipat

oružje
25.12.2019.
u 16:45

Bosna i Hercegovina je za 10 mjeseci ove godine najviše oružja, streljiva i vojne opreme, vrijednosti 96,2 milijuna KM, izvezla u Saudijsku Arabiju i Egipat, potvrđeno je za Klix.ba.

Namjenska industrija je jedna od rijetkih grana u BiH gdje je izvoz veći od uvoza, pa je 2019. izvezeno ukupno oružja, streljiva i vojne opreme u vrijednosti 161,15 milijuna KM, a uvezeno tek u vrijednosti 12,13 milijuna KM.

Izvjesno je da će bh. namjenska industrija do kraja godine ostvariti manji izvoz oružja nego 2018. godine, kada je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezenog oružja iznosila 205,07 milijuna KM.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa su za Klix kazali kako su prošle godine izdali ukupno 213 dozvola za izvoz oružja i vojne opreme, ukupne financijske vrijednosti 232,97 milijuna eura.

"Podatke o postotku realizacije i broju realiziranih dozvola možemo dostaviti tek po isteku istih. Dozvole izdane u 2018. godini još uvijek su važeće", kazali su u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Navode da su za izvoz oružja i vojne opreme u 2017. godini izdane 224 dozvole, od čega je realizirano ukupno 196 dozvola.

"Vrijednost izvoza prema izdanim dozvolama iznosila je 296,10 milijuna eura, dok je ukupna vrijednost realiziranih dozvola iznosila 102,54 milijuna eura", kazali su u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Za izvoz oružja i vojne opreme u 2016. godini izdana je 201 dozvola, od čega su realizirane ukupno 192 dozvole.

"Vrijednost izvoza prema izdanim dozvolama iznosila je 305,02 milijuna eura, dok je ukupna vrijednost realiziranih dozvola iznosila 104,36 milijuna eura", istaknuto je iz Ministarstva vanjske trgovine.

Upitani je li bilo slučajeva da tvrtke koje posluju u okviru namjenske industrije nisu zadovoljile sigurnosne provjere za izvoz oružja iz Bosne i Hercegovine, u Ministarstvu su rekli da nije bilo takvih slučajeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?