zbog zatvaranja granica

BIH NAJAVILA OSVETU Sarajevo zaziva trgovinski rat s Hrvatskom!

15.07.2020.
u 19:40

Vodeća bošnjačka stranka Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je da se Hrvatska uvođenjem restrikcija za građane Bosne i Hercegovine koji nemaju dvojno državljanstvo rukovodila “isključivo necivilizacijskim kriterijem etničke diskriminacije, a ne bilo kakvim argumentima zdravstvene struke”, piše Večernji list BiH.

Nedugo nakon toga politički jastreb iz ove stranke, koji je bio osumnjičen i za ratne zločine te skrivanje topničkih projektila, Šemsudin Mehmedović objasnio je kako bi “ignoriranje hrvatskih proizvoda na bh. tržištu bio najprimjereniji odgovor RH na ovakvu jednu fašistoidnu poruku”.

Putovnice imaju i Bošnjaci

Uz izbornu kampanju koja uključuje već viđeni recept podizanjem napetosti i međunacionalnim netrpeljivostima, ni jedan argument nije ponudila ova stranka za ovakve ocjene. Dapače, jučer je na neizravan način Vijeće ministara BiH opovrgnulo SDA otvarajući vrata za državljane Europske unije uz predočenje testa na prisutnost koronavirusa ne starijeg od 48 sati. BiH je od 1. lipnja svoje granice otvorila samo za državljane susjednih zemalja, odnosno Hrvatske, Srbije i Crne Gore, bez obveze testiranja na koronavirus, a i ta odluka ostaje na snazi, što znači da hrvatski državljani i dalje mogu ulaziti u BiH bez ograničenja kakva sada vrijede za državljane drugih država EU-a.
- Nije Hrvatska ‘podignula rampu’ na bh. putovnicu, nego ju je podignuo EU! Ne može se nikako raditi o ‘etničkoj diskriminaciji’ jer velik broj Bošnjaka ima hrvatske putovnice. Zašto, primjerice, nitko ne upita Safeta Oručevića ima li on problema s prelaskom hrvatske granice s hrvatskim dokumentima? - upitao se čelnik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž. Predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Martin Mikulić istaknuo je kako odluka Republike Hrvatske ne predstavlja ništa drugo nego provođenje preporuke Vijeća EU-a. 
- U toj preporuci BiH nije na popisu trećih zemalja koje su izuzete od uvođenja graničnih restrikcija. Provodi li možda i EU “anticivilizacijsku etničku segregaciju” - upitao se Mikulić i objasnio kako su državljani RH ujedno i državljani Unije te za njih vrijede ista pravila. 
Nije prvi put da su zbog netrpeljivosti i opravdavanja političkog nasilja, kakav je bio nametanje Željka Komšića te jednoglasno okretanje leđa Zagreba ovom nelegitimnom političaru, kao odgovor stigle prijetnje kako će se pozvati na bojkot odmora na Jadranu i bojkot hrvatskih roba. Koliko bi prerastanje ovakvih političkih podmetanja u trgovinski rat bilo štetno za obje zemlje, govore podaci kako je BiH najznačajniji trgovinski partner po obujmu vanjskotrgovinske razmjene iz EU-a RH. U 2019. razmjena je iznosila 4,97 milijardi KM, od čega je izvoz iznosio 1,45 milijardi, a uvoz 3,51 milijardu maraka. Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković ocijenio je kako nitko u eventualnom zaoštravanju ne bi bio pobjednik. 
- Mislim da to nije odgovor, jer je naša vanjskotrgovinska razmjena najveća s tom zemljom. Loš primjer pokazalo je Kosovo kad je uvelo pristojbe za BiH i Srbiju, pa smo izgubili 160 milijuna maraka izvoza, a ovdje bi to sigurno dosegnulo milijardu maraka - istaknuo je Vuković. Po njegovim riječima najveću štetu čini Hrvatska ovom odlukom, dok ne razumije stajališta političara iz BiH koji se protive da građani troše svoje novce ovdje.

Paraliza BiH

U BiH su robe iz RH tradicionalno najprisutnije i najčešće korištene. Prema navodima iz statističkog biltena, najviše je iz Hrvatske uvezeno nafte i naftnih proizvoda. Radi se o 534,81 mil. KM vrijednom uvozu, slijede laka ulja, cement, plin, električna energija. Bez Hrvatske praktički bi došlo do paralize. Kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi koji su se najviše uvozili iz RH u 2019., to je pivo u vrijednosti 56,91 mil. KM. Slijede alkoholna pića, voda, mineralne vode i gazirane vode, zatim preparati za prehranu životinja, bijeli šećer... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije