pokazatelji

BiH na listi najstresnijih nacija - vlada visoka nezaposlenost

stres
Thinsktock
23.03.2015.
u 10:15

Rađeno je na osnovi stope ubojstava, BDP-a, nejednakosti, korupcije, nezaposlenosti, životnog vijeka i zagađenosti

Od ukupno 74 zemlje svijeta, BiH se nalazi na nezahvalnom 13 mjestu Bloombergove liste najstresnijih nacija na svijetu s 50,2 od mogućih 100 bodova.

Broj ubojstava

Na prvom mjestu po stresu je Nigerija (70,1), dok je “najbezbrižnija” Norveška (5,4). Procjene su temeljene na podacima Ureda UN-a za droge i kriminal, Međunarodnog monetarnog fonda, Factbook CIA-e, Transparency Internationala i SZO. Također, uzeto je i sedam varijabli: stope ubojstava, BDP po glavi stanovnika na osnovi kupovne moći, dohodovna nejednakost, korupcija, nezaposlenost, zagađenje zraka i životni vijek. Prva kategorija je broj ubojstava i u njoj se na vrhu nalaze El Salvador i Venezuela, što ih stavlja visoko na listu najstresnijih zemalja svijeta, prenosi Klix.ba. Druga kategorija je izračun BDP-a po glavi stanovnika na osnovi kupovne moći, a na dnu ove ljestvice nalaze se Bangladeš, Pakistan, Indija i Nigerija.

Korupcija

Treća i četvrta kategorija su prihodi nejednakosti i korupcija. U aspektu nejednakosti prihoda prednjače Južna Afrika i Kolumbija, dok su Venezuela, Bangladeš i Nigerija najkorumpiranije zemlje na svijetu. U petoj kategoriji su mjerili nezaposlenost, a zemlje s najvećim stupnjem nezaposlenosti su Makedonija, Grčka, BiH i Španjolska, od čega je u BiH nezaposlenost na 27 posto. U posljednje dvije kategorije mjeren je stupanj zagađenosti zraka i očekivano trajanje života. Došlo se do podataka da su Mongolija, Pakistan, Egipat i Iran najzagađenije zemlje svijeta, a da najniži životni vijek imaju stanovnici Nigerije, Južne Afrike i Indije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije