Dijaspora i turizam

BiH jedna od brzorastućih turističkih destinacija u Europi, ogroman potencijal dijaspore

Fena
22.06.2021.
u 13:41

BiH je prva zemlja u Europi i 16. u svijetu po broju raseljenih osoba, što znači da ima ogroman ljudski potencijal izvan države.

Promocija uspješnih priča o doprinosu dijaspore razvoju turizma u Bosni i Hercegovini te prezentacija mogućnosti većeg uključivanja dijaspore u razvoj turizma cilj je u Sarajevu organizirane konferencije o temi "Bosna i Hercegovina u srcu: Dijaspora i turizam".

Kako su sudionici istaknuli, turizam ima potencijal da bude pokretač žive ekonomije i to jer se u BiH može lako doći iz zemalja Europe i šire regije, BiH ima autentične prirodne ljepote koje nude nešto što se ne može izgraditi, a turizam, uz to, može biti i pokretač zelenog gospodarstva i zelenog rasta.

Na konferenciji je istaknut podatak da je u 2019. godini 11 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) dolazilo iz doznaka koje je dijaspora slala u BiH, a BiH je prva zemlja u Europi i 16. u svijetu po broju raseljenih osoba, što znači da ima ogroman ljudski potencijal izvan države.

Cilj konferencije je da doprinese prepoznavanju dijaspore kao jedne od ključnih ciljnih grupa za razvoj turizma u BiH - kao turisti i agenti koji promoviraju bh. turizam u inoyemstvu, ali i kao investitori u turistički sektor.

Članovi dijaspore iz pet zemalja osvrnuli su se na prilike za podršku dijaspore  razvoju turizma u BiH i njegov oporavak nakon pandemije koronavirusa, transfer znanja i iskustva dijaspore u oblasti turizma, kao i promoviranje priča o uspjehu o doprinosu dijaspore za razvoj turizma.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera podsjetila je da je u pitanju treća ovakva konferencija organizirana s ciljem da se dijaspori predstave mogućnosti ulaganja kako bi mogli ponuditi svoja stručna znanja.

- Poseban značaj konferencije je usmjerenost ka oporavku od pandemije i postoje ekonomske posljedice koje imamo u broju izgubljenih radnih mjesta u biznis sektoru, a turizma je trpio zbog ograničenja putovanja - dodala je Nedera.

Na odlazak iz zemlje gleda se kao na gubitak za zemlju, kazala je šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH i regionalna koordinatorica za zapadni Balkan Laura Lungarotti, te napomenula da bi se trebala pormijeniti takva perspektiva i sagledati pozitivne stvari.

Veleposlanik Švicarske u BiH Daniel Hunn podsjetio je da u toj zemlji živi velika bh. dijaspora te je namjera motivirati ih da ulažu u BiH i na taj način da se osiguraju uvjeti za investicije.

Podvukao je da BiH ima veoma jake turističke potencijale, a ljudi iz BiH koji žive u Švicarskoj rade u turizmu i mogu doprinijeti razvoju ovdje, zbog čega je potrebno zajednički omogućiti uvjete za investiranje dijaspore.

Bosna i Hercegovina se smatra jednom od brzorastućih turističkih destinacija u Europi, a službeni podaci o broju turista ukazuju da je Bosnu i Hercegovinu, do pandemije, posjećivalo tri puta više turista nego prije deset godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?