ŠTA RADI STRUKA I POLITIKA?

BiH jedina balkanska zemlja gdje je PDV isti za kruh, cipele, jahtu

'za unutrasnju.....01.08.09. rijeka....porez na dodanu vrijednost pdv 23 posto na racunima od danas Photo: Goran Kovacic/Vecernji list'
Foto: Goran Kovacic/Pixsell
02.01.2014.
u 14:56

U Bosni i Hercegovini se primjenjuje jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto, koja nije mijenjana od uvođenja 1. siječnja 2006. godine

Niža stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) u Srbiji je od 1. siječnja povećana na 10 posto, a kod prometa i uvoza kompjutera i računarskih komponenti na 20 posto. 

U Srbiji je niža stopa PDV-a koja se primjenjuje na hranu, ugostiteljske usluge, ulaznice i lijekove s Novom godinom povećana sa 8 na 10 posto što je među nižim stopama u Europi. U Srbiji se osnovna stopa PDV-a od 20 posto primenjuje od listopada 2012. godine.

Početkom ove godine, PDV je povećan u Hrvatskoj gdje je međustopa povećana sa 10 na 13 posto. U Hrvatskoj je također od 1. ožujka 2012. godine povećana opća stopa PDV-a sa 23 na 25 posto. U toj zemlji postoji i nulta stopa PDV-a koja se odnosi na osnovne životne namirnice, lijekove, ortopedska pomagala i knjige.

U Bosni i Hercegovini se primjenjuje jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto, koja nije mijenjana od uvođenja 1. siječnja 2006. godine, a nema najava i konkretnih inicijativa za uvođenje diferenciranog PDV-a. Prethodnih godina vodila se rasprava o uvođenju diferencirane stope kako bi se povećala stopa PDV-a na luksuzne proizvode, a osnovne životne namirnice, lijekovi i knjige bi se oporezivali po nižoj stopi, što je praksa u skoro svim europskim zemljama.

Od ostalih država u regiji, opća stopa PDV-a u Crnoj Gori je 17 posto, kao u BiH, ali u Crnoj Gori snižena stopa od 7 posto važi za osnovne životne namirnice, lijekove i medicinske implantante, udžbenike, knjige, novine i časopise.

Standardna stopa PDV-a u Makedoniji je 18 posto, ali je za 13 posto manja stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, poljoprovredne strojeve i repromaterijale, ljekove, računare, javni prevoz i stanove.

Standardna stopa PDV-a u Sloveniji je 20 posto, dok se primjenjuje i međustopa PDV-a od 8,5 posto za životne namirnice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije