ALARMANTNO

BiH je po kvaliteti prehrane najgora zemlja u Europi

prehrana
Foto: Thinkstock
22.01.2014.
u 10:43

Od zemalja u regiji, Bosna i Hercegovina je najgore kotirala i nalazimo se na 57. mjestu

Najzdravije se hrane građani Nizozemske, koja je pretekla čak Francusku i Švicarsku - zemlje čije su nacionalne kuhinje na glasu. Riječ je o listi koja se bavi prehrambenim navikama u raznim državama koju je objavila međunarodna mreža humanitarnih organizacija Oxfam, prenijeli su bh. mediji. U obzir su uzeli dostupnost hrane u nekoj zemlji, njenu kvalitetu, raznolikost, cijenu hrane, koliko su pretilost i dijabetes zastupljeni u populaciji, te pristup čistoj vodi. Na listi od 125 zemalja na prvom mjestu je Nizozemska, i to zahvaljujući relativno niskoj cijeni hrane, malom broju oboljelih od dijabetesa te velikoj raznolikosti hrane ako se uspoređuje s drugim zemljama u Europi. Drugo mjesto dijele Francuska i Švicarska, a potom slijede, među prvih deset, Austrija, Belgija, Danska i Švedska, Italija, Portugal i Irska.

Od zemalja u regiji, Bosna i Hercegovina je najgore kotirala i nalazimo se na 57. mjestu. Najbolje se hrani u Hrvatskoj, koja je na tridesetom mjestu, Slovenija se našla 33., Makedonija na 36., a Albanija na 42. Srbija i Crna Gora nisu bile obuhvaćene. Bosna i Hercegovina je prošla loše ponajprije zbog činjenice što jedemo skupu hranu. Naime, bh. građanin u prosjeku na hranu potroši 44 posto ukupnog mjesečnog proračuna, što je mnogo puta više nego neki Europljani. Također, hrana koju jedu bh. građani nije raznovrsna niti zdrava, a tu je i visok postotak pretilih i osoba koje boluju od dijabetisa. BiH 57. poziciju dijeli s Bjelorusijom, a to je ujedno i najgora pozicija od svih europskih zemalja. Tako vidimo da se Bosanci i Hercegovci hrane najgore u Europi. Australija se našla na 12. mjestu, dok Sjedinjene Američke Države i Japan dijele 21. mjesto. Na dnu Oxfamove ljestvice su Laos, Bangladeš, Pakistan, Indija i Čad, zemlje u kojima je visok postotak pothranjene djece i otežan pristup čistoj vodi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?