Namjenska industrija

BiH izvozi oružje u 45 zemalja, među njima su Burundi, Peru, Novi Zeland, SAD...

08.07.2017.
u 20:45

BiH oružje i vojnu opremu izvozi i u zemlje koje su zahvaćene ratnim događajima ili učestalim djelovanjem separatističkih i terorističkih grupa poput Afganistana i Iraka.

Namjenska industrija u BiH je među pet sektora koji ostvaruju najbolje rezultate kada je riječ o izvozu, a to potvrđuju i podaci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Naime, BiH je u 2016. godini izdala 209 dozvola za izvoz oružja i vojne opreme i to u čak 45 zemalja, piše Klix.ba. 

Izvoziti oružje ili streljivo i općenito trgovati tom vrstom namjenske industrije zahtjeva ispunjavanje brojnih procedura. Tako da bi neka tvrtka iz BiH izvezla naoružanje mora dobiti neophodne dozvole, odnosno suglasnost tri državna ministarstva.

Prije svega potrebna je suglasnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, gdje se provjerava da je zahtjev za izvoz i prodaju naoružanja u skladu sa stavovima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, OESS-a i Europske unije. Zatim Ministarstvo sigurnosti izdaje dozvolu kao jamac da izvoz neće ugroziti javnu sigurnost unutar BiH. I posljednja neophodna dozvola je iz Ministarstva obrane BiH, koja je u skladu s obrambenom politikom BiH.

Na osnovu svih prikupljenih dozvola Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa od zahtjeva izdaje dozvolu u roku od 30 dana.

Tako je u 2016. godini to ministarstvo izdalo 209 dozvola za izvoz u 45 zemalja i to: Afganistan, Albanija, Alžir, Austrija, Belgija, Bugarska, Burundi, Crna Gora, Čile, Češka Republika, Danska, Egipat, Estonija, Filipini, Francuska, Hrvatska, Irak, Italija, Izrael, Jordan, Južna Afrika, Kongo, Mađarska, Makedonija, Malezija, Maroko, Namibija, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Njemačka, Pakistan, Peru, Poljska, Rumunija, SAD, Saudijska Arabija, Slovačka Republika, Srbija, Španjolska, Švicarska, Tajland, Tunis, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati. 

Uočljivo je da BiH oružje i vojnu opremu izvozi i u neke zemlje koje su zahvaćene ratnim događajima ili učestalim djelovanjem separatističkih i terorističkih grupa poput Afganistana i Iraka.

Prema broju izdanih dozvola za izvoz roba sa Zajedničke liste vojne opreme, najveći postotak izvoza odnosi se na Hrvatsku, SAD-e, Srbiju i Tursku.

Ukupna vrijednost izvezenog oružja i vojne opreme iz BiH u 2016. godini, prema fakturama priloženim uz zahtjeve za izvoz iznosi oko 600 milijuna KM.

BiH najviše izvozi streljivo i naprave za podešavanje upaljača te posebno konstruirane komponente za njih, potvrđeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ipak, BiH izvozi i oružje sa streljivom kalibra manjeg ili većeg od 20 mm te za njih posebno namijenjene komponente, zatim razno streljivo, upaljače, bombe, rakete, torpeda, projektile, zatim oklopnu te zaštitnu opremu i sl.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?