Mirko Šarović

BiH i Srbija na zajedničkoj sjednici o isplati naknada za potopljeno zemljište

mirko šarović
17.10.2015.
u 10:23

Srbija, odnosno Hidroelektrana "Bajina Bašta" duguju više od 30 milijuna eura Srebrenici

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je da je u tijeku usuglašavanje dnevnog reda zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije najavljene za 4. studeni. 

U razgovoru za Fenu potvrdio je da je jedna od predloženih tema za tu sjednicu i godinama neriješeno pitanje isplate naknada za potopljeno zemljište u općinama u BiH nakon izgradnje Hidroelektrane "Bajina Bašta". 

Kako je ranije i isticano Srbija, odnosno Hidroelektrana "Bajina Bašta" duguju više od 30 milijuna eura Srebrenici, dok srbijanska općina Bajina Bašta redovno prima naknadu od Hidroelektrane koja iznosi oko milijun eura na godišnjoj razini. 

Šarović je pojasnio da će Ministarstvo odgovoriti na inicijativu općina Srebrenica, Bratunac, Višegrad i Rogatica o rješavanju ovog pitanja i to pitanje uvrstiti u dnevni red sjednice da bi se rješavali budući donosi. 

- Pitanje dugovanja posljednje 23 ili 24 godine ostaje, ali ti odnosi se moraju ugovorno riješiti u skladu s interesima obje strane jer lokalne zajednice u BiH trpe dok se naknade isplaćuju općinama u Srbiji, kazao je ministar. 

Podsjetio je da je pitanje naknada za potopljeno zemljište dio ranijeg samoupravnog sporazuma tadašnjih socijalističkih republika Srbije i BiH. 

Šarović je pojasnio da BiH i Srbija trenutno dogovaraju pitanja za zajedničku sjednicu te da će se naknadno od tih pitanja pripremiti dnevni red i dodaje da je kandidirano i pitanje regionalnih projekata, pitanje vodotokova te je najavio da je moguće i potpisivanje dva sporazuma iz oblasti životne sredine i namjenske industrije. 

Izrazio je nadu da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predložiti pitanje zajedničkog projekta izgradnje ili rekonstrukcije željezničke pruge Sarajevo - Beograd. 

Ocijenio je da su ovakve sjednice korisne ukoliko se ne održavaju pro forme nego ako imaju tok sadržaja i sadrže pitanja od obostranog interesa. 

- Zajedničke sjednice ne moraju biti tako česte, ali trebaju biti dobro pripremljene. Bolje je da imamo tri do pet točki dnevnog reda, ali da one budu sadržajne i od interesa za obje strane, zaključio je državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije