Kvaliteta života

BiH i njezinim žiteljima potrebne su sustavne održive mjere

storyeditor/2023-09-06/kupovina.jpg
25.09.2023.
u 16:43

Većina žitelja u zemlji teško živi, a ekonomisti pritom upućuju na potrebu reformi kojima bi se podigao životni standard

Građani u Bosni i Hercegovini teško žive, smatra većina građana, ali i stručnjaci iz oblasti ekonomije i financija. O kvaliteti života građana ne brinu mnogo predstavnici vlasti dok traže više novca u proračunu za svoje potrebe. I ministar financija BiH upozorava kako su zahtjevi nekih institucija nerealni. Institucijama BiH nedostaje 37 milijuna maraka, kaže ministar financija. Nedostaje novac i građanima koji, kako kažu, teško žive. Dok građani jedva spajaju kraj s krajem, institucije u Bosni i Hercegovini imaju sve veće proračunske zahtjeve. Ministarstvu financija i riznice Bosne i Hercegovine upućen je proračunski zahtjev koji zbog traženja nekih institucija iznosi rekordnih 2,8 milijardi maraka, što je znatno više od planirane 1,3 milijarde za ovu godinu.

- Takav zahtjev, ako je netko doživio kao cjenkanje na tržnici u smislu poslat ću veći proračunski zahtjev kako bih dobio barem polovinu tog zahtjeva koji sam poslao, smatram neodgovornim, neprofesionalnim, smatram da je to zahtjev koji neće dobiti podršku Ministarstva - tvrdi Srđan Amidžić, ministar financija i riznice BiH, javlja BHRT. Istodobno, ekonomisti ističu potrebu za provedbom reformi koje bi trebale podignuti životni standard žitelja zemlje.

Bosni i Hercegovini i njezinim građanima potrebne su sustavne održive mjere, smatra profesor bankarstva i financija Sanel Halilbegović. Kao primjer navodi najavljeni set zakona Vlade Federacije BiH, prema kojem bi minimalne plaće u Federaciji BiH iznosile tisuću maraka. - U smislu kako je to predloženo, mislim da nije održivo. Može biti održivo i djelotvorno, ali jedino u simbiozi s popuštanjem u izravnim porezima, odnosno nametima na plaću - navodi prof. dr. Halilbegović. Govoreći o financijskoj stabilnosti države, ministar financija kazao je kako to nije samo u njegovim rukama nego i rukama svih institucija. Najavljuje olakšice građanima u obliku inicijative za oslobađanje od plaćanja PDV-a na prvu nekretninu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije