Jusko u Skoplju

BiH i Makedonija potpisale Sporazum o priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola

15.09.2017.
u 16:31

U okviru službenog bilateralnog posjeta Republici Makedoniji, ministar prometa i veza  BiH Ismir Jusko i tajnik Ministarstva Igor Pejić održali su sastanak s izaslanstvom Ministarstva prometa i veza Republike Makedonije koju predvodi ministar Goran Sugareski.

Na sastanku ministara prometa, inicirana je uspostava zračne linije Skoplje - Sarajevo, te dogovoreno poduzimanje daljnjih aktivnosti u cilju što skorijeg otvaranja linije. Konstatirana je uspješna suradnja dviju država u oblasti cestovnog prijevoza tereta i putnika, s posebnim naglaskom na potpisani sporazum dvaju ministarstava o ukidanju dozvola za prijevoz tereta, čije je potpisivanje dijelom uzrok značajnog povećanja robne razmjene između Bosne i Hercegovine i Makedonije, od 67,08 % pokrivenosti izvozom i uvozom u 2013. godini do 91,88 % u 2016. godini.

Također je naglašena potreba intenziviranja suradnje regulatornih tijela u oblasti željeznica u cilju unaprjeđenja željezničkog prijevoza. Analizirano je pitanje pristupanja BiH Sporazumu o Prometnoj zajednici, čime su stvorene pretpostavke za nove oblike regionalne suradnje u svim vidovima prometa, osim zračnog, koji će se urediti na bilateralnim osnovama. Posebno su analizirane mogućnosti suradnje i koordiniranih aktivnosti kada je projekt Jadransko- jonske autoceste u pitanju, te je zaključeno da postoji obostrani interes za njegovu što skoriju realizaciju.

Na marginama sastanka, ministar Jusko i ministar unutarnjih poslova Republike Makedonije Oliver Spasovski su potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kojim je uređeno pitanje uzajamnog, odnosno recipročnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola građanima koji legalno borave na području obiju država.

Stupanjem Sporazuma na snagu, građanima Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije koji legalno borave na teritoriji dviju država, vozačka dozvola će biti zamijenjena za vozačku dozvolu zemlje u kojoj osoba boravi, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koje je originalna vozačka dozvola izdana.

Potpisom ovog sporazuma Ministarstvo prometa i veza Bosne i Hercegovine nastavlja niz aktivnosti u cilju olakšavanja boravka građana Bosne i Hercegovine koji žive u inozemstvu, priopćeno je iz Ministarstva prometa i veza BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?