Vijeće ministara BiH

BiH i Hrvatska uspostavljaju i razvijaju europsko partnerstvo

Vijeće ministara BiH
15.03.2017.
u 15:08

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o europskom partnerstvu, kojim dvije države afirmiraju europske vrijednosti u bilateralnoj i regionalnoj suradnji, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zaključivanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina i Hrvatska uspostavljaju i razvijaju europsko partnerstvo kao doprinos europskoj integraciji BiH. Prema Ugovoru, Hrvatska će, između ostalog, pružiti pomoć i olakšati tijek pridruživanja BiH Europskoj uniji te prenijeti svoja specifična znanja i iskustva stečena u procesu europskih integracija. Istovremeno, doprinijet će efikasnom usklađivanju bh. zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Dvije države pripremit će i zajedničke projekte kojima bi se mogle natjecati za financijska sredstva iz odgovarajućih fondova EU.

Za provođenje ovog sporazuma bit će formirano zajedničko povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika dviju država. Prijedlog ugovora bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjskih poslova. 

Implementacija Direktive EU

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o određivanju Ministarstva civilnih poslova BiH za koordinirajuću instituciju i Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja za kontakt-točku za primjenu Mape puta za implementaciju Direktive EU o reguliranim profesijama 2005/36/EZ i 2013/55/EU.

Prema Odluci, Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja dužan je pružati potrebne informacije građanima i svim zainteresiranim stranama o priznavanju stručnih kvalifikacija, kao što su informacije o relevantnom zakonodavstvu u BiH.

Istovremeno će učiniti dostupnim na svojoj web stranici popis svih reguliranih profesija u BiH, uključujući i kontaktne podatke nadležnih tijela za svaku reguliranu profesiju i redovito ih ažurirati.

Koordinirajuća institucija i kontakt-točka dužne su surađivati sa subkoordinatorima iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine/kantona i Brčko Distrikta BiH.

Pomoć Oružanih snaga civilima

Oružane snage BiH odgovorile su na 586 zahtjeva za pomoć koje su uputili civilni organi u Bosni i Hercegovini u prošloj godini, navodi se u Informaciji Ministarstva obrane o realizaciji pomoći Oružanih snaga Bosne i Hercegovine civilnim organima u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Pored gašenja požara u Trebinju i Širokom Brijegu, Oružane snage BiH deminirale su 2.512.048 kvadratnih metara na području cijele BiH i tako realizaciju plana u prošloj godini povećale za 5,2 posto u odnosu na 2015. godinu. Istovremeno su, između ostalog, sudjelovale u saniranju putne komunikacije u više općina na cijeloj teritoriji BiH i po jednog vrtića u Sarajevu i u Palama. Oružane snage BiH društvenu korisnost ostvarile su i tijekom medicinskih helikopterskih evakuacija građana, a korisnici njihove pomoći bile su i obrazovne, sportske, vjerske ustanove, kao i brojna braniteljska udruženja u BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije