BORILI SE U SIRJI I IRAKU

BiH će preuzeti svoje građane koji su zarobljeni kao pripadnici ISIL-a

isil
14.02.2019.
u 12:27

Vlasti u Bosni i Hercegovini prihvatile su zahtjev američke vlade da preuzmu svoje državljane koji su se u proteklim godinama u Siriji i Iraku borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija poput Islamske države (ISIL) a tamo su zarobljeni u protuterorističkim operacijama, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kako ga u četvrtak citira Dnevni avaz. 

On je kazao kako bi iz u BiH uskoro trebala biti prebačena dvojica državljana te zemlje koja su trenutačno u zatvorima u Siriji. Njihov identitet nije potvrđen no Avaz tvrdi kako je riječ o osobama koje su do odlaska u Siriju živjele u Sarajevu i u Velikoj Kladuši a jedan od njih navodno je Ibro Čufurović (24).

"Imamo informacije da se radi o dvije osobe koje se trebaju vratiti u BiH ali ne mogu potvrditi da su iz Sarajeva i Velike Kladuše. U svakom slučaju ako se potvrdi da su državljani BiH mi ćemo ih preuzeti i procesuirati pred pravosuđem BiH", kazao je Mektić pojašnjavajući kako bi do kraja tjedna trebali biti okončani pregovori o tome kako će i pod kojim uvjetima BiH preuzeti sve svoje državljane koji su zarobljeni pod sumnjom u povezanost s terorizmom. Čufurovićevo ime dospjelo je u javnost kada je u studenom prošle godine objavljeno kako je za njim raspisana Interpolova crvena tjeralica te kako je on jedan od 19 državljana BiH za kojima se traga diljem svijeta zbog povezanosti s islamističkim teroristima koji ratuju u Siriji i Iraku.

On je bio učenik jednog od vođa radikalnih islamista u BiH Huseina Bilala Bosnića koji je osuđen na sedam godina zatvora upravo zbog novačenja bosanskohercegovačkih građana za terorističke postrojbe. Zahtjev državama čiji su građani zarobljeni kao teroristi u Siriji i Iraku da ih preuzmu iz zatvora u kojima se nalaze te da ih same procesuiraju je ranije ovog mjeseca iznio američki državni tajnik Mike Pompeo.

Na sastanku predstavnika država-članica koalicije za borbu protiv IS-a koji je u Washingtonu održan 6. veljače ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je u ime njegove zemlje preuzeo tu obvezu. Pouzdanih podataka o tome koliko je točno državljana BiH još uvijek u Siriji i Iraku nema no pretpostavlja se kako bi ih tamo moglo biti oko 120 uključujući pedesetak žena s djecom koje se nalaze u kampovima ili u zarobljeništvu.

Oko 50 državljana BiH ranije se vratilo u zemlju nakon što su se borili u Siriji i Iraku i svi su procesuirani pred bosanskohercegovačkim pravosuđem no izrečene su im razmjerno blage zatvorske kazne jer im se nije moglo dokazati počinjenje konkretnih zločina. Sigurnosne službe u BiH raspolažu podatkom kako je barem 76 državljana te zemlje poginulo u Siriji i Iraku uključujući tu četvoro djece te pet žena koje su njihovi očevi i muževi poveli sa sobom na ratišta.

Ključne riječi

Komentara 2

FI
fifmar
16:05 14.02.2019.

Neka im Amerikanci sude, oni su ih svojom zaslugom i indoktrinirali zahvaljujuci njihovom prijatelju Bin Laden.

FI
fifmar
16:02 14.02.2019.

Zašto ih preuzimati, da su htjeli zivjeti u BiH ne bi išli tamo klati i razarati gdje im nije uspjeslo svoje ubilackee zamisli provesti u djelo ili BiH politicari smatraju da svoje zamisli trebaju u BiH zavrsiti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?