ukupno ulaganje 150 milijuna eura

BiH će dobiti 35 milijuna eura od Svjetske banke za razvoj sliva Save

13.04.2018.
u 15:45

U prostorijama Svjetske banke (WB) u Sarajevu tajnik Ministarstva prometa i veza BiH Igor Pejić održao je sastanak s predstavnicima Svjetske banke u cilju realizacije regionalnog programa integriranog razvoja rijeke Save, čije su četiri osnovne komponente: plovidba, zaštita od poplava, turizam i zaštita okoliša, piše Večernji list BiH.

Veliki broj sugovornika

Uime Svjetske banke, videolinkom iz Washingtona na sastanku su sudjelovali Javier Zuleta, Sr Water Resources Mgmt. Spec, Baher El-Hifnawi, Lead Transport Economist, Ioannis Dimitropoulos, Transport Specialist, Ivan Šuker, Navigation Consultant, Igor Palandžić, Water Specialist, kao i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, entitetskih ministarstava, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine te Centra za uklanjanje mina - BHMAC. Na sastanku su identificirani pojedinačni potencijalni projekti koji bi bili pripremljeni od Svjetske banke, a riječ je o ukupnom iznosu od 150 milijuna eura, od čega samo za Bosnu i Hercegovinu u oblasti plovidbe 35 milijuna eura.

S obzirom na to da je od ukupnih 940 kilometara sliva rijeke Save plovno tek 594 km, da od prijeratnih 1 milijuna tona, Luka Brčko ostvaruje tek 120.000 tona prekrcaja tereta, nedvojbeno je da će povećanje plovnosti imati izravnu ekonomsku korist za cjelokupan dio Bosne i Hercegovine uz rijeku Savu, s posebnim naglaskom na Luku Brčko, rafineriju Brod, Luku Šamac, ali i ostale priobalne gradove i mjesta.

Tajnik Pejić je naglasio da je preduvjet za realizaciju regionalnog programa integriranog razvoja rijeke Save razminiranje. Naime, od 9 milijuna m2, BHMAC je razminirao 1,5 milijuna m2, dok prostor od 7,5 milijuna m2 potrebno obraditi na način da je 1,1 mil. m2 za čišćenje, a 6,33 mil. m2 za tehničko izviđanje, što podrazumijeva financijska sredstva od minimalno 7,5 milijuna eura.

Nakon suglasnosti svih sudionika sastanka, predstavnici Svjetske banke su konstatirali kako je razminiranje projekt od općeg interesa, stoga sredstva za ovu aktivnost ne bi trebala predstavljati problem, što su sa zadovoljstvom prihvatili svi sudionici sastanka.

Realizacija projekata

Ministarstvo prometa i veza Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim nadležnostima, se u potpunosti stavilo na raspolaganje prilikom realizacije ovih projekata.

Ministarstvo će s predstavnicima Svjetske banke pripremiti konačan tekst svih programa integriranog razvoja rijeke Save i dostaviti entitetskim ministarstvima i tijelima Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine na suglasnost, s tim što će konačnu suglasnost po ovom pitanju dati entitetske i Vlada Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, nakon čega je moguće pristupiti realizaciji programa integriranog razvoja rijeke Save.

Najavljeno je kako će aktivnosti na ovim projektima biti znatno ubrzane jer predstavljaju vitalni interes za državu i osiguraju brojne mogućnosti za razvoj nekoliko polja gospodarstva. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?