Upozorenje

BiH bez središnjeg skladišta za radioaktivni otpad

A train with eleven CASTORs drives out of the train station in Kehl, Germany, 06 November 2010. Greenpeace activists hang underneath the bridge and demonstrate with a banner. The CASTOR transport heads from the French nuclear reprocessing facility in La H
17.11.2015.
u 16:35

Sada se može uskladištiti samo radioaktivni otpad s prostora FBiH, dok otpad s prostora RS može samo u izvanrednim okolnostima

Iako je odavno trebala, BiH još nije napravila središnje skladište u kojem bi se na primjeren i stručan način trajno uskladištio i nadzirao radioaktivni otpad. Prema izvješću Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, trenutačno se može uskladištiti samo radioaktivni otpad s prostora Federacije BiH, dok se otpad s prostora Republike Srpske može uskladištiti samo u izvanrednim okolnostima, doznaje portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Jedino operativno središnje skladište radioaktivnog materijala se nalazi u okviru kompleksa Federalne uprave policije i njime upravlja Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH - Centar za zaštitu od zračenja. Kapacitet skladišta je skoro popunjen i u njemu se skladište radioaktivni izvori s prostora FBiH. Osim centraliziranih skladišta u FBiH i RS, postoji i određeni broj privremenih skladišta u poduzećima koja koriste, ili su koristila radioaktivne izvore za obavljanje svojih redovitih radnih aktivnosti. Privremena skladišta služe za skladištenje radioaktivnih izvora koji se prestanu koristiti, ili za orfan izvore nepoznatog vlasnika, u cilju poboljšanja radijacijske sigurnosti te smanjenja rizika od neovlaštene upotrebe, uključujući i zlonamjerno korištenje radioaktivnog materijala.

"Radioaktivni izvori s prostora RS su se u prethodnom razdoblju skladištili u prostorijama bivšeg kalibracijskog laboratorija u MDU Čajavec, ali on više nije u funkciji", stoji u izvješću agencije. Zbog prekapacitiranosti i mogućnosti da BiH ne može zbrinuti radioaktivni otpad, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost zatražila je od svih relevantnih institucija pronalaženje rješenja za izgradnju središnjeg skladišta. Agencija je pokrenula aktivnosti kod Vijeća ministara BiH za određivanje i dodjeljivanje lokacije za izgradnju središnjeg skladišta radioaktivnih izvora.

U cilju rješavanja ove ozbiljne problematike, Agencija je predložila Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) projekt u okviru tehničke suradnje za ciklus 2014.-2015. godina koji je, kako piše u izvješću, "uvjetno prihvaćen". Naziv projekta je "Jačanje upravljanja radioaktivnim otpadom" (Strenghtening Radioactive Waste Management) i vodi se pod oznakom BOH9006, a ukupni proračun projekta je 250.000 eura. U agenciji napominju kako je preduvjet za potpunu provedbu ovog projekta definiranje lokacije za novo središnje skladište u BiH od nadležnih institucija, a prije svih, Vijeća ministara BiH. Još nije poznata točna lokacija središnjeg skladišta, a do kraja godine bi trebalo ovo pitanje definirati jer je strategija već usvojena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije