Upozorenje stručnjaka

BiH bez obrane od cyber-napada

22.09.2022.
u 19:14

Službena stranica Parlamentarne skupštine BiH već danima je nedostupna zbog hakerskih napada koji se u pojedinim državnim institucijama pokušavaju prevenirati gašenjem sustava, računala i interneta. Senad Redžić, IT stručnjak s adresom u Stuttgartu, kazao je za Avaz da je, prema informacijama dostupnim javnosti, virus u sustav ušao preko igrice ili nekog drugog programa koji je pokrenuo zaposlenik te je očigledno izazvao velike probleme iako se čak i ne radi o ozbiljnom napadu.

- Nemam, naravno, informacije kojima raspolaže SIPA, o vrsti virusa kao i nanesenoj šteti, zaključke je nezahvalno donositi, ali ovo se ne može kategorizirati kao ozbiljan napad. Međutim, to ne znači da je i opasnost mala. Ako jedan ovakav virus može izazvati djelomičnu paralizu spomenutih institucija, zamislite što bi mogao napraviti organizirani i ciljani napad kakvi su svojedobno izvođeni u Finskoj, Estoniji i danas u Ukrajini. Država bi mogla utonuti u potpuni mrak - kazao je Redžić. On ističe da BiH nije spremna za obranu od cyber-napada i da odmah mora zatražiti pomoć partnerskih zemalja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije