PROPISI

Biciklistima vožnja samo u jednom smjeru

biciklističke staze hercegovine
23.07.2022.
u 19:28

Neki vozači bicikla ne poštuju prometne propise i za to mogu biti novčano kažnjeni. Prometne propise najčešće krše na biciklističkim stazama u Sarajevu koje su vidno obilježene te upućuju bicikliste u kojem se smjeru smiju kretati na biciklističkoj stazi. Međutim, ovi propisi često se krše, što se može vidjeti svaki dan na biciklističkim stazama.

- Svaka biciklistička staza obilježena je strjelicom u kojem je pravcu dozvoljeno kretanje biciklista.

Dakle, tom stazom iz suprotnog pravca zabranjena je vožnja biciklima. Policija kažnjava vozače bicikla novčanim kaznama ako naprave takav prekršaj - rekao je za faktor.ba Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Sarajevske županije. Najniža kazna za prekršaj iznosi 40 KM, navodi se u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u BiH.

Kako se navodi u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u BiH, biciklom na javnoj cesti smiju upravljati osobe koje su navršile 12 godina. Vozač bicikla mora se kretati što bliže rubu kolničkog traka, a ako postoji biciklistička staza, mora se kretati tom stazom.

Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u grupi, obvezni su se kretati jedan za drugim. Ako na putu/cesti postoji posebno uređena biciklistička staza, vozači bicikla moraju se kretati desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja vozila u prometu.

Na biciklističkim stazama uređenim i obilježenim za promet bicikla u oba smjera bicikli se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila. Vozači bicikla smiju se kretati samo po onim prometnicama po kojima je kretanje biciklima dozvoljeno. I biciklist je sudionik u prometu i mora poznavati prometne propise. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?