BHRT u Novu godinu ulazi sa velikom neizvjesnošću

BHRT
Armin Durgut/PIXSELL
31.12.2023.
u 09:41

Financijska situacija na Radioteleviziji Bosne i Hercegovine (BHRT) je ozbiljna i ovom emiteru slijedi gašenje, ako se ne uspostavi drugačiji način raspodjele RTV takse. U Novu godinu Javni servis BiH ulazi s velikom neizvjesnošću i za sada niko ne može reći hoće li i kada ovo pitanje biti riješeno. Novinari iz svih dijelova Bosne i Hercegovine daju podršku i stoje uz Javni servis BiH.

Upravni odbor BHRT-a mora biti uporniji u namjeri da se trajno riješi problem financiranja Javnog servisa, kroz nove Zakone koji bi sva tri javna emitera zadovoljilo u kontekstu isplate RTV takse, stav je novinarke Rubine Čengić. Ona, između ostalog, smatra da je u ovom slučaju i pravosuđe zakazalo.

RUBINA ČENGIĆ, novinarka

"Ovdje prije svega moraju reagirati sudovi, moraju reagirati inspekcije i moramo podsjetiti građane zapravo zašto je javni sustav za emitiranje važan. Javni sustav bi trebao biti simbol profesionalnog i odgovornog obavještavanja i informiranja svih građana, bez obzira na to gdje žive, kako se zovu, kojem narodu pripadaju itd. Trebala bi biti simbol propitivanja svih odluka institucija vlasti u BiH. Nažalost, mi imamo prevelik broj političara kojima to nije cilj."

Pojedini ministri u Vijeću ministara BiH podržavaju novi način raspodjele RTV takse. Ipak, u novu 2024. godinu ulazimo bez odgovarajućeg dogovora o njenoj raspodjeli. Nitko ne može potvrditi hoće li i kada ovo pitanje biti riješeno. Podrška je prisutna, no izostaju koraci, oni konkretni.

MILKICA MILOJEVIĆ, novinarka

"Jako sam zabrinuta za kvalitetu medijskih sadržaja jer ona medijska kuća koja bi trebala da bude reper kvaliteta, koja bi trebala da bude uzor se ustvari od samog osnivanja mora svakodnevno boriti za goli opstanak. Kao građanka sam sluđena."

Borba za opstanak i stabilno financiranje javnog servisa BiH traje godinama. Obećanja o rješenju ovog pitanja je bilo, kao i tvrdnji da Bosna i Hercegovina ne može opstati bez javnog servisa, te da se nešto mora riješiti. Do danas nije riješeno. Za više od 800 zaposlenih posao i plaća postali su neizvjesni.

ANISA MAHMUTOVIĆ, novinarka

"Pitanje javnog servisa nije političko pitanje, to je pitanje opstojnosti Bosne i Hercegovine. U svakoj normalnoj zemlji, javni servis je sastavni dio države, i po tome je država prepoznatljiva, odnosno jedan od prvih stubova koje prepoznaješ gdje god da dođeš, a ja kao neko ko stalno putuje prva adresa gdje tražim informaciju jesu informacije van zemlje od njihovih javnih servisa, pa tako i u BiH."

ZORAN KREŠIĆ, novinar

"Nažalost i sam sam kao član Upravnog odbora prije izvjesnog vremena svjedočio jednoj pravoj agoniji u kojoj se godinama nije moglo postići rješenje. Nepostojanje suglasnosti ili volje političkih stranaka, predstavnika tri naroda su zapravo rezultirali svemu ovome što se događa sa BHRT-om."

Godinama BHRT ne dobija dio pretplate koji se prikupi na teritoriju Republike Srpske i sada je taj dug prema Televiziji Bosne i Hercegovine veći od 80 milijuna maraka. S druge strane, Federalna TV nezakonito uzima pripadajuću taksu od RTRS-a koju gomila na svoj račun, težak do danas 20 milijuna maraka, a BHRT tone u dubiozu i ispunjava sve obaveze prema državi. U Novu godinu Javni servis ulazi sa velikom neizvjesnošću o pitanju svog opstanka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije