Parlament BiH uvodi kodeks ponašanja

Bh. zastupnici na sjednicama neće moći čitati novine i pričati na mobitelj

Žena s mobitelom
Foto: Thinkstock
18.09.2015.
u 06:15

Za teže povrede Kodeksa bit će izrečena javna opomena ili novčana kazna zastupniku ili izaslaniku do iznosa od 70 posto od paušala ili oko 520 KM, a kod stalno zaposlenih 10 posto od ukupnih primanja ili oko svega 600 KM

Zastupnici i izaslanici oba doma Parlamentarne skupštine BiH bit će sankcionirani ako za vrijeme sjednice prekidaju sugovornike, ili se služe mobitelima i prijenosnim računalima, piše Večernji list. Za takvo kršenje Kodeksa ponašanja zastupnika i izaslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, o čemu se jučer raspravljalo, predviđene su i novčane kazne ili javna opomena. Maksimalna novčana kazna koja se može izreći zastupniku ili izaslaniku je deset posto od ukupnih mjesečnih primanja, što u slučaju stalno zaposlenih iznosi oko 600 KM. Pod kategorijom lakše povrede Kodeksa ponašanja zastupnika i izaslanika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH se smatraju tri neopravdana izostanka sa sjednica domova, povjerenstava i radnih tijela tijekom kalendarske godine, napuštanje sjednice za vrijeme obraćanja predsjedatelja ili gosta, sjedanje ili stajanje leđima okrenutim predsjedatelju.

Pod lakšom povredom Kodeksa smatra se čitanje knjiga, novina i publikacija tijekom sjednice koje nisu u vezi s parlamentarnim dužnostima, korištenje mobitela i laptopa kojima se ometa tijek sjednice, razgovor kojim se ometa tijek sjednice, neprikladno i neuredno odijevanje na sjednicama te na drugim mjestima na kojima sudjeluju kao predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, piše Večernji list.

Zastupnici i izaslanici više neće moći ignorirati ni poziv medija jer će biti kažnjeni. Sankcije se izriču i u slučaju da zastupnici i izaslanici daju neprovjerene informacije novinarima. Zanimljiva je kategorija teže povrede Kodeksa pod kojim se smatra nepridržavanje Ustava BiH i zakona, davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima, konzumiranje alkohola i hrane tijekom sjednice, isticanje zastave i amblema tijekom sjednice, govor protiv osobe, prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje tijeka sjednice, reda u dvorani, uredima i na hodnicima. Pod težom povredom Kodeksa ponašanja u Parlamentarnoj skupštini BiH smatra se i korištenje izraza i riječi koje mogu vrijeđati i omalovažavati drugoga i drugačijega, izraze i njihove sinonime koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet Parlamentarne skupštine BiH te potiču na mržnju i nasilje, isticanje predrasuda prema drugoj rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, korištenje ovlasti za osobne izravne i neizravne interese, istodobno obavljanje dvije ili više nespojivih dužnosti. U budućnosti kada se Kodeks ponašanja prihvati, zastupnici i izaslanici oba doma Parlamentarne skupštine BiH neće moći manipulirati korištenjem proračunskih sredstava, nenamjenski trošiti novac iz javnih sredstava ili grantova.

Postupak zbog povrede Kodeksa pokreće se prijavom koja mora sadržavati ime i prezime podnositelja prijave s točno navedenim kontaktom, adresom i potpisom. Sve anonimne prijave će biti odbijene. Sankcije protiv zastupnika i izaslanika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH izriče zajedničko povjerenstvo u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave. Protiv odluke kojom je izrečena mjera zastupnika i izaslanik ima pravo žalbe koju može podnijeti u roku od 15 dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?